Iconische schrijvers
Titel
Iconische schrijvers
Subtitel
Geschiedenis van het Nederlandse auteursportret
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464560206
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Iconische schrijvers

Geschiedenis van het Nederlandse auteursportret

Hoe ziet een ‘echte schrijver’ eruit? Iedere lezer heeft daar wel een beeld van, maar vrijwel niemand vraagt zich af hoe dat beeld tot stand is gekomen. In dit boek worden tientallen schrijversportretten door specialisten onder de loep genomen, en zo ontstaat een ander verhaal over de Nederlandse literatuur. Dit verhaal gaat over beeldvorming, zelfrepresentatie en onvermijdelijk ook over marketing. Van de anonieme middeleeuwen, via prenten, prachtige portretten en auteursfoto’s tot selfies in de badkamerspiegel vormt Iconische schrijvers een veelkleurige en verrassende literatuurgeschiedenis.
Redacteurs

Sander Bax

Sander Bax (1977) is hoogleraar Onderwijs en Cultuur bij het Tilburg Center of the Learning Sciences en het Departement Cultuurwetenschappen van Tilburg University. Hij is lid van het Meesterschapsteam Nederlands. Hij publiceerde De taak van de schrijver (2007), De Mulisch Mythe (2015) en De Literatuur Draait Door (2019). Momenteel werkt hij aan een monografie over het literaire schrijverschap in de twintigste eeuw, de biografie van schrijver Bernlef en aan onderzoek naar didactiek voor (historisch) literatuuronderwijs.

Lieke van Deinsen

Lieke van Deinsen (1987) is tenure track onderzoeksprofessor Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven. Ze promoveerde in 2017 op een studie naar canonvorming in de vroegmoderne tijd, Literaire erflaters. Canonvorming in tijden van culturele crisis. Als Rijksmuseum fellow schreef zij eerder The Panpoeticon Batavum. The Portrait of the Author as a Celebrity (Rijksmuseum 2016). In haar interdisciplinaire onderzoek combineert zij haar achtergrond in tekst- en literatuuranalyse met een recentere specialisatie in materiele en visuele cultuur. Ze is in het bijzonder geinteresseerd in processen van literaire canonvorming, de visuele verbeelding van auteurschap en de positie van vrouwelijke schrijvers en geleerden in de vroegmoderne tijd.

Rick Honings

Rick Honings is Scaliger-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij aan zijn NWO Vidi-project Voicing the Colony. Travelers in the Dutch East Indies, 1800-1945. In 2019 verscheen zijn samen met Lotte Jensen geschreven boek Romantici en revolutionairen (Bert Bakker).

Bertram Mourits

Bertram Mourits (1969) is hoofd Collecties van het Literatuurmuseum in Den Haag. Hij promoveerde op de poezie van de Zestigers en schrijft over literatuur in tijdschriften als Zacht Lawijd, Poeziekrant en De Parelduiker, en op de website van het Literatuurmuseum. Hij schrijft over popmuziek voor Heaven en NRC Handelsblad, en maakte met Pieter Steinz de boekenreeks Luisteren &Cetera, over ‘het web van de popmuziek’. In 2022 verscheen De achterkant van de bevrijding, over schrijvers rondom de Tweede Wereldoorlog.