Middeleeuws koningschap
Titel
Middeleeuws koningschap
Subtitel
Op zoek naar de wortels van de West-Europese monarchie
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789464560299
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
176
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.6 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 10,99

Recensies

'In een fascinerende zoektocht onthult Piet Leupen de middeleeuwse wortels van de hedendaagse monarchie. Een aanrader voor fans van The Crown.'
– Ronald van Kesteren, schrijver van Verlangen naar de Middeleeuwen

Piet Leupen

Middeleeuws koningschap

Op zoek naar de wortels van de West-Europese monarchie

Het christelijke koningschap heeft vanaf 754 zijn stempel gedrukt op de machtsverhoudingen in West-Europa. Het christendom heeft het koningschap gelegitimeerd en gesanctioneerd. Het instituut heeft de eeuwen overleefd. Waar komt dit opmerkelijke overleven vandaan? Welke factoren hebben de opkomst en het grote succes mogelijk gemaakt? Welke rol hebben individuele koningen hierbij gespeeld? Maar ook: waarom is deze machtsuitoefening, die onder iemand als Lodewijk XIV van Frankrijk tot ongekende hoogte steeds - 'l'etat c'est moi' - nooit ontaard in een niets en niemand ontziende dictatuur? Piet Leupen gaat op zoek naar de wortels van de West-Europese monarchie. Hij schenkt daarbij speciale aandacht aan de Oranje-monarchie, die, hoewel van veel jongere datum (1815), eveneens uitgaat van een christelijk gefundeerd koningschap.
Auteur

Piet Leupen

Piet Leupen is emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder andere over politieke theorieën, stadsgeschiedenis en godsdiensthistorische onderwerpen (Jeruzalem, eindtijdverwachting, engelen).