Vrouwen op Scheveningen
Titel
Vrouwen op Scheveningen
Subtitel
Van nettenboetster tot redersweduwe
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789464560886
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
152
Publicatiedatum
Afmetingen
13 x 21 x 1.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 7,99

Recensies

'Een must-read voor geïnteresseerden in vrouwengeschiedenis.'
– Henk den Heijer, emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden

Sjors Stuurman

Vrouwen op Scheveningen

Van nettenboetster tot redersweduwe

Dit boek gaat over het leven van vrouwen die op Scheveningen de dienst uitmaakten terwijl hun mannen op zee zaten. Het beslaat de periode 1830 tot 1960. Het bestaan was hard en karig. Voor wat extra geld verkochten de vrouwen vis op straat, werkten als nettenboetster of in de visverwerking. Thuis wachtten daarna het huishouden en de kinderen. Hard werken, dat deden ze van jongs af aan. Als meisje hielpen ze thuis met garnalen pellen en eenmaal van school werkten ze als boetster, naaister of als dagmeisje bij een gegoede familie. Doorleren, dat deden alleen enkele meisjes uit de middenklasse. Die zaten later in de zorg of het onderwijs.

De vrouwen stonden er lange periodes alleen voor, altijd met de angst dat hun man niet van zee terug zou keren. Het leven was zwaar, maar Scheveningse vrouwen stonden bekend als sterk, krachtig en zelfstandig. Ze wisten hun weg te vinden. Hoe – dat blijft altijd een wonder.
Auteur

Sjors Stuurman

Sjors Stuurman is maritiem en politiek historicus. Eerder schreef hij over politieke onrust in Amsterdam en Den Haag en over het visserijverleden van Scheveningen en Vlaardingen.