Albertus Van van de Vijver
Titel
Albertus Van van de Vijver
Subtitel
Slaafgemaakt en bevrijd
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464561586
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
14 x 22 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'De oorsprong van onze koppigheid, trots en gevoel voor rechtvaardigheid is geen mysterie meer!'
– Dwight, Syreeta & Diahann Van van de Vijver

'Veel waardering voor dit verhaal. Zo krijgen we meer inzicht in verhoudingen van toen, wat bijdraagt aan begrip voor elkaar nu!'
– Cynthia McLeod

'Een prachtig en aangrijpend boek. Onze pijnlijke geschiedenis levend gemaakt.'
– Anja Meulenbelt

Tineke Bennema

Albertus Van van de Vijver

Slaafgemaakt en bevrijd

Een geroofde Afrikaanse jongen wordt rond 1800 naar Paramaribo gebracht en gekocht door de gekleurde slavenhoudster Petronella van Paccotton. Ze stelt hem te werk als loopjongen, een futuboj, en ‘verhuurt’ hem als timmerman. Toch weet hij zich vrij te kopen en krijgt dan de naam Albertus Van van de Vijver. En opmerkelijk, net zoals zijn meesteres, voormalig slaafgemaakt, wordt hij nu ook zelf slavenhouder, zij het met een bijzonder doel. Maar dat hij niet dezelfde rechten heeft als een witte man, merkt hij als hij om erkenning verzoekt van zijn slaafgemaakte zoon, in een brief aan koning Willem I en dan diens antwoord krijgt.

Tineke Bennema schreef de biografie van Albertus voor haar vriendin Diahann Van van de Vijver. Eerder had de EO een tv-serie gemaakt met haar broer en presentator Dwight Van van de Vijver om zijn familieroots terug te vinden.
Auteur

Tineke Bennema

Tineke Bennema is historicus en journalist. Zij werkte onder meer voor Radio 1 en Trouw in het Midden-Oosten en publiceerde onder andere De last van Khalil en Checkpoint Jeruzalem. Ook deed ze onderzoek naar oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië en schreef ze een biografie over haar grootvader, inspecteur van politie op Java en Sumatra.