Albertus Van van de Vijver
Titel
Albertus Van van de Vijver
Subtitel
Slaafgemaakt en bevrijd
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464561586
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
14 x 22 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Koloniaal

Recensies

'De oorsprong van onze koppigheid, trots en gevoel voor rechtvaardigheid is geen mysterie meer!'
– Dwight, Syreeta & Diahann Van van de Vijver

'Veel waardering voor dit verhaal. Zo krijgen we meer inzicht in verhoudingen van toen, wat bijdraagt aan begrip voor elkaar nu!'
– Cynthia McLeod

'Een prachtig en aangrijpend boek. Onze pijnlijke geschiedenis levend gemaakt.'
– Anja Meulenbelt

Tineke Bennema

Albertus Van van de Vijver

Slaafgemaakt en bevrijd

Tineke Bennema geeft een unieke reconstructie van het leven van een slaafgemaakte Afrikaanse jongen, die later in Suriname Albertus Van van de Vijver zou gaan heten. Op basis van uitvoerig archiefonderzoek slaagt Bennema erin het leven van Albertus in detail op te tekenen, van zijn ontvoering tot aan zijn dood in 1848.

Albertus was een man van karakter en trots. Hij wist zichzelf vrij te kopen. Maar nadat hij zijn vrijheid had verkregen, zou hij als zwarte man rechteloos in de witte samenleving blijven leven. Zo schrijft hij een brief aan koning Willem I met het verzoek om erkenning van zijn zoon die in slavernij is geboren, en komt daarmee in botsing met diverse koloniale autoriteiten.
Auteur

Tineke Bennema

Tineke Bennema is historicus en journalist. Zij werkte onder meer voor Radio 1 en Trouw in het Midden-Oosten en publiceerde onder andere De last van Khalil en Checkpoint Jeruzalem. Ook deed ze onderzoek naar oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië en schreef ze een biografie over haar grootvader, inspecteur van politie op Java en Sumatra.