Een ijselijke nering
Titel
Een ijselijke nering
Subtitel
De walvisvaart van de Wadden in de zeventiende eeuw
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464561968
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.6 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

‘Een boek dat het meer dan waard is om uitgegeven te worden. In de traditie van de geschiedschrijving van Vlieland en Terschelling!’
–Graddy Boven, conservator van het marinemuseum in Den helder, schreef verschillende boeken over maritieme geschiedenis, is hoofdredacteur van Scheepshistorie en bestuurslid van de Stichting Michiel de Ruyter

Anne Doedens, Liek Mulder

Een ijselijke nering

De walvisvaart van de Wadden in de zeventiende eeuw

Walvisvaart was in Nederland met z’n vele zeevarenden eeuwenlang een economisch belangrijke activiteit, in de zeventiende eeuw zelfs een booming business.

Hierover is veel geschreven, maar er is weinig bekend over het opvallend grote aandeel van Vlieland, Terschelling en de stad Harlingen in deze bedrijfstak. In dit boek kijken we door de bril van tijdgenoten uit het Waddengebied naar de jacht op traan, een eerste levensbehoefte in de zeventiende eeuw. Anne Doedens en Liek Mulder – voortbordurend op het werk van Jan Houter – plaatsen hun verhalen en getuigenissen in het grotere kader van de geschiedenis van de walvisvaart van de Republiek tijdens de eerste eeuw van deze nering.

De egodocumenten zijn uiteraard gekleurd door eigen gevoelens, standpunten, meningen en conflicten, maar mede daardoor geven ze een goed beeld van de barre omstandigheden waarin de walvisjagers hun bloedige werk deden. De titel van dit boek verwijst niet alleen hiernaar, maar ook naar een van de bekendste walvisvaardersfamilies van de Wadden, het Vlielander geslacht Ys.
Auteurs

Anne Doedens

Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.

Liek Mulder

Liek Mulder (1942) is historicus, was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs, en is auteur van educatieve uitgaven en geschiedenisboeken over velerlei onderwerpen.