Verbannen van Java
Titel
Verbannen van Java
Subtitel
Koloniale tragedies 1830-1860
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464563351
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
256
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.9 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

‘Op een zeer leesbare wijze voert Margreet van Till de lezer mee naar de binnen- en onderkant van de koloniale staat op Java tijdens de hoogtijdagen van het Cultuur Stelsel. Ze laat aan de hand van voorbeelden zien hoe de Nederlandse machthebbers het complexe bestuursapparaat probeerden te disciplineren door dwarsliggers en lastposten monddood te maken.’
– Henk Schulte Nordholt, emeritus hoogleraar Indonesische Geschiedenis Leiden

Margreet van Till

Verbannen van Java

Koloniale tragedies 1830-1860

Verbanning was een vertrouwde strafmaatregel in het voormalig Nederlands-Indië. Een onbekend aantal bewoners verdween van Java naar de buitengewesten, met name naar de Molukken, of als het Europeanen betrof, terug naar Nederland. Historica Margreet van Till biedt op intieme wijze inzage in de levens van mensen die in de 19de eeuw gedwongen werden alles achter te laten: een dominee die weigerde een islamitisch feest bij te wonen, een Javaanse officier van justitie die zelf in het gevang kwam, een hoogbejaarde regent, een groep sekteleden, en ongedisciplineerde soldaten. In Verbannen van Java leer je wat het betekende als je in de 19de eeuw de koloniale rust van Nederlands-Indië verstoorde.
Auteur

Margreet van Till

Margreet van Till promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna doceerde ze aan deze universiteit en aan de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen jaren verbleef ze in Jakarta waar ze onderzoek deed in het Indonesisch nationaal archief.