De onttovering van AI
Titel
De onttovering van AI
Subtitel
Een pleidooi voor het gebruik van gezond verstand
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464563412
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
232
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.5 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'In dit boek leggen Ronald Meester en Marc Jacobs helder uit hoe mechanisering en digitalisering ons veel heeft gebracht maar dat hier ook een prijskaartje aan hangt. De onttovering van AI is een aanrader, niet alleen voor mensen die in hun werk met AI te maken hebben maar eigenlijk voor ons allemaal. Kunstmatige intelligentie wordt onderdeel van onze samenleving maar hoe je er mee omgaat, kan en moet je zelf bepalen.'
– Mona Keijzer, Tweede Kamerlid en woordvoerder portefeuille Digitale Zaken

‘Dit boek is een aanrader, niet alleen voor mensen die in hun werk met AI te maken hebben maar eigenlijk voor ons allemaal.’
– Mona Keijzer, Tweede Kamerlid en woordvoerder portefeuille Digitale Zaken

Ronald Meester, Marc Jacobs

De onttovering van AI

Een pleidooi voor het gebruik van gezond verstand

Rond kunstmatige intelligentie (AI) zou het niet moeten gaan over de vraag of AI de mens gaat overnemen, maar over de vraag of wij mensen ons láten overnemen. De ontwikkelingen op het gebied van AI vormen een nieuwe stap in de richting van een samenleving waarin menselijke intuïtie en gezond verstand worden vervangen door cijfers, modellen en algoritmes.

Een model zonder wijsheid gebruiken leidt altijd tot ongelukken en dit geldt zeker ook voor AI. Door gebruik te maken van veel data en rekenkracht kunnen deze modellen steeds meer. Ook worden toepassingen steeds toegankelijker. Dit maakt dat techniek zoals AI bijna wel gebruikt moet worden, ook als de toegevoegde waarde niet evident is.

Dit boek is een filosofische, levensbeschouwelijke en soms mild technische overdenking van deze ontwikkelingen. Een gezonde relatie tussen mens en techniek vereist dat de gebruiker niet alleen de benodigde kennis heeft, maar ook eindverantwoordelijk blijft. Alleen dan levert techniek ook daadwerkelijk iets op.
Auteurs

Ronald Meester

Ronald Meester is hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de VU Amsterdam. Auteur van onder meer Wetenschap als nieuwe religie en Van aardbeving tot zoönose - over de inzet van modellen voor beleid.

Marc Jacobs

Marc Jacobs is datawetenschapper, statistisch consultant en eigenaar van MSJ Advies. Auteur van Van aardbeving tot zoönose: - over de inzet van modellen voor beleid.