De Sportpalastrede 1943
Titel
De Sportpalastrede 1943
Subtitel
Goebbels en de totale oorlog
Vertaler
Huub Stegeman
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789464563573
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Peter Longerich

De Sportpalastrede 1943

Goebbels en de totale oorlog

'Ik vraag het jullie: willen jullie de totale oorlog?' aldus Joseph Goebbels op 18 februari 1943 in het Berlijnse Sportpalast.

Zijn rede wordt algemeen beschouwd als een van de meest huiveringwekkende, maar ook een van de meest effectieve retorische prestaties van de twintigste eeuw. Het geldt als een bijzonder perfide voorbeeld van nazi-propaganda, de genocide op de Joden wordt er niet in verhuld. Het publiek reageert met gejuich op de uitbarstingen van de minister.

Met zijn toespraak zette Goebbels zichzelf neer als de vertegenwoordiger van een Duitse 'Volksgemeinschaft'. Voor de minister van Propaganda stond er echter meer op het spel – een krachtmeting met de 'Führer'. Goebbels was Hitlers naaste vertrouweling en medewerker, even megalomaan, even diep toegewijd. Toch was hij slechts marginaal betrokken bij de centrale besluitvormingsprocessen, analyseert historicus Peter Longerich. In zijn boek schetst Longerich de voorgeschiedenis, de betekenis en de nasleep van de beruchte toespraak – en laat hij zien hoe systematisch Goebbels de weg naar zijn 'totale oorlog' uitstippelde.
Auteur

Peter Longerich

Peter Longerich is een van de belangrijkste Duitse historici. Hij is professor in Londen en heeft gezaghebbende boeken geschreven over het nationaalsocialisme, waaronder biografieën van Hitler, Goebbels en een boek over de Wannsee Conferentie.