Ode aan de doorzonwoning
Titel
Ode aan de doorzonwoning
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464563948
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
22 x 22 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Tim Smeets

Ode aan de doorzonwoning

Een tijdreis in woord en beeld door de doorzonwoning. Met een interview met Gerrit de Jager van de strip De familie Doorzon door Barend de Voogd.

Sinds de wederopbouw kent ons land straten vol met aaneengeschakelde huizen, eengezinswoningen, of liever doorzonwoningen, zoals we ze graag noemen. Tezamen zeker een miljoen, met achter iedere gevel een eigen leven en een eigen verhaal. Toch is het grotere verhaal over het doorzonhuis nog niet eerder verteld. Ode aan de doorzonwoning geeft een inkijkje in huis, tuin en keuken in de afgelopen deccennia. Met aandacht voor het ontstaan van het huistype, nieuwe levensstijlen, verbouwingen (dakkappel, schuifpui, zitkuil), veranderingen in gazonnetjes en schuttingen en in buurt en bewoners. En het vertelt hoe de doorzonwoning al decennialang worstelt met een imagoprobleem. Waarom eigenlijk? Wat is er mis met een huis dat hetzelfde is als dat van de buren? Aan het woord ook de bewoners zelf over woonplezier en -beslommeringen.
Auteur

Tim Smeets

Tim Smeets is conservator Wonen van het Nederlands Openluchtmuseum. Hij is geboeid door hoe Nederlanders door de eeuwen wonen, hoe ze hun huis inrichten en welke gebruiken daarbij horen.