Op reis voor vrede

Op reis voor vrede is na Nova Zembla het tweede grote zeventiende-eeuwse reisverhaal naar het onbarmhartig koude Noorden. In de winter van 1615 trekken drie Nederlandse gezanten de bevroren wildernis van noordwest Rusland in. Het nobele doel van hun missie is om te bemiddelen in de allesverwoestende oorlog tussen Zweden en Rusland. Hun expeditie is een van de eerste internationale vredesmissies uit naam van de Nederlandse regering. Het verhaal van de reis zelf wordt in geuren en kleuren verteld door Anthonis Goeteeris. Als ooggetuige hield hij een journael bij en maakte meer dan twintig unieke tekeningen, die voor het eerst Rusland en de Russen in beeld brachten in Nederland. Op reis voor vrede biedt daarvan de moderne en rijk geïllustreerde editie, gedrukt op Zweeds papier en prachtig vormgegeven in de sfeer van het oorspronkelijke reisjournaal. De inleiding biedt een tweeledig perspectief op het verhaal. Gouden-Eeuwspecialist Frans Blom (UvA) belicht het cultuurhistorische en politieke belang van deze vredesmissie voor de jonge Nederlandse Republiek. Peter Bas Backer, voormalig vredesdiplomaat in Bosnië en verre nazaat van een van de gezanten, geeft een visie op de onderhandelingen vanuit zijn kennis en ervaring in de actieve diplomatie en conflictbemiddeling. Op reis voor vrede is een boeiend lees- en kijkboek dat schitterend zeventiende-eeuws erfgoed op verantwoorde wijze relevant maakt en tot leven wekt in onze eigen tijd.

Vredesmissie naar Zweden en Rusland • Frans Blom e.a.

In oktober 2014 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen Op reis voor vrede. Met het Journael over de Nederlandse vredesmissie naar Zweden en Rusland, 1615 – 1616, een boeiend kijk- en leesboek dat zeventiende-eeuws erfgoed op verantwoorde wijze relevant maakt en tot leven wekt in onze eigen tijd. De feestelijke presentatie van het boek vindt plaats op 10 oktober 2014 tijdens het congres “Op Reis voor Vrede” in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De eerste exemplaren worden aangeboden aan Z.E. de Ambassadeur van het Koninkrijk Zweden in Nederland, Dhr. Håkan Emsgård en Z.E. de Ambassadeur van het Koninkrijk de Nederlanden in Zweden, Dhr. Dr. Philip de Heer. U kunt zich hier aanmelden voor het congres.

Op reis voor vrede is na Nova Zembla het tweede grote zeventiende-eeuwse reisverhaal naar het onbarmhartig koude Noorden. In de winter van 1615 trekken drie Nederlandse gezanten de bevroren wildernis van noordwest Rusland in. Het nobele doel van hun missie is om te bemiddelen in de allesverwoestende oorlog tussen Zweden en Rusland. Hun expeditie is een van de eerste internationale vredesmissies uit naam van de Nederlandse regering. Het verhaal van de reis zelf wordt in geuren en kleuren verteld door Anthonis Goeteeris. Als ooggetuige hield hij een journael bij en maakte meer dan twintig unieke tekeningen, die voor het eerst Rusland en de Russen in beeld brachten in Nederland.

Op reis voor vrede biedt daarvan de moderne en rijk geïllustreerde editie, gedrukt op Zweeds papier en prachtig vormgegeven in de sfeer van het oorspronkelijke reisjournaal. De inleiding biedt een tweeledig perspectief op het verhaal. Gouden-Eeuwspecialist Frans Blom (UvA) belicht het cultuurhistorische en politieke belang van deze vredesmissie voor de jonge Nederlandse Republiek. Peter Bas Backer, voormalig vredesdiplomaat in Bosnië en verre nazaat van een van de gezanten, geeft een visie op de onderhandelingen vanuit zijn kennis en ervaring in de actieve diplomatie.

Over de auteurs
Frans R.E. Blom is als senior-onderzoeker bij het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw (UvA)gespecialiseerd in de cultuur en literatuur van dezeventiende eeuw.
Peter W.A. Bas Backer heeft een lange staat van dienst in de internationale diplomatie en was als vredesdiplomaat onder meer actief in Bosnië.

Frans R.E. Blom en Peter W.A. Bas-Backer, Op reis voor vrede. Met het Journael over de Nederlandse vredesmissie naar Zweden en Rusland, 1615 – 1616, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.983.0,prijs €29,50 – 248 pagina’s

Voor interviews, beeldmateriaal en/of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met
Uitgeversmaatschappij WalburgPers
Winnie Urban, marketing & communicatie,
Postbus 4159, 7200 BD Zutphen
T +31(0)575-590336 F +31(0)575-542289
E publiciteit@walburgpers.nl
I www.walburgpers.nl
t Volg ons via twitter: @walburgpers
F Like ons op facebook!

© 2018 WalburgPers | design by leucq!