Willem Vos en zijn Batavia
Scheepsbouwmeester Willem Vos (1940) die in 1985 de Bataviawerf in Lelystad oprichtte om een reconstructie van de Oost-Indiëvaarder Batavia uit 1628 te bouwen, is 75 jaar geworden en de Bataviawerf in Lelystad viert haar 30-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan verschijnen op 30 september bij uitgeverij WalburgPers in co-editie met AERIE Auteurs Uitgevers in totaal drie boeken van en over scheepsbouwmeester Willem Vos, zijn leven en zijn levenswerk. Aan dit unieke boekproject ging ruim zeven jaar voorbereiding vooraf.


Willem Vos fascineerde de wereld door in tien jaar tijd (1985-1995) met een groep werkloze jongeren in Lelystad een reconstructie te bouwen van de Batavia, het bekende spiegelretourschip uit 1628 van de VOC dat op haar eerste reis voor de kunst van Australië verging. Zijn krankzinnig geachte plan werd een ongekend experiment in historische scheepsbouw. Na de kiellegging in 1985 groeide de Batavia uit tot een bejubeld meesterwerk. Toen koningin Beatrix het tien jaar later doopte, hadden ruim 1,5 miljoen mensen het bezocht, duizenden particulieren en bedrijven hadden geld gedoneerd en honderden zogenaamde ‘kansarme’ jongeren hadden dankzij Willem Vos en zijn werf een vak geleerd. De Batavia werd opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis.


Biografie
Wilfried Vonk (1969) beschrijft in Willem Vos, biografie van een scheepsbouwmeester het levensverhaal van deze uitzonderlijke man. Het is een onafhankelijke journalistieke reconstructie van het leven van Nederlands bekendste scheepsbouwmeester, gebaseerd op persoonlijke gesprekken met Willem Vos, zijn familie, zijn leerlingen, bestuurders en critici. Een openhartig portret over de weg omhoog, de diepe val en de wederopstanding van een geharnast gevoelsmens die miljoenen wist te boeien met het realiseren van zijn jongensdroom.

Willem Vos. Biografie van een Scheepsbouwmeester door Wilfried Vonk, ISBN 9789462490338, €19,95De bouw van een Oost-Indiëvaarder
In De bouw van een Oost-Indiëvaarder zet Willem Vos via zelfgemaakte tekeningen en begeleidende teksten zijn unieke vakkennis en ervaring op papier zoals alleen hij dat kan. Dertig jaar na de kiellegging van de Batavia in Lelystad, kijkt Willem Vos in woord en beeld terug op zijn levenswerk. Hoe bouwden ze zo’n schip in 1628 en hoe gingen Willem en zijn bouwploeg ruim 350 jaar later te werk? En zou hij het nu op dezelfde manier hebben aangepakt als dertig jaar geleden, of zijn Vos’ inzichten veranderd? Willem Vos is niet alleen een groot ambachtsman, hij blijkt ook een begenadigd tekenaar en een ras-verteller. Hij duidt zijn zoektocht voor, tijdens en na het spectaculaire bouwproces van zijn Batavia in eenvoudige en directe bewoordingen en legt zo zijn onvervangbare praktische kennis van de hoogtijdagen van de Hollandse scheepsbouw vast voor toekomstige generaties.

De bouw van een Oost-Indiëvaarder. Visie op de bouw van een Hollands spiegelretourschip in de Gouden Eeuw, door Willem Vos, ISBN 9789462490321, €39,95Verzamelmap
De tientallen bouw- en detailtekeningen die Willem Vos voor dit project maakte, zijn op monumentale wijze bijeengebracht in een afzonderlijke publicatie voor fijnproevers: De bouw van een Oost-Indiëvaarder. Bouwtekeningen van een Hollands spiegelretourschip in de Gouden Eeuw. Deze bouwtekeningen op grootformaat (50 x 70 cm) zijn losbladig en voorzien van een tekstkatern opgenomen in een exclusieve verzamelmap. Een ware schatkamer aan informatie die verschijnt in een gelimiteerde oplage van 350 exemplaren.

De bouw van een Oost-Indiëvaarder. Bouwtekeningen van een Hollands spiegelretourschip in de Gouden Eeuw door Willem Vos, ISBN 9789462490383, €195,-Boekpresentatie
De presentatie van dit boekproject vindt plaats op woensdag 30 september om 15.00 uur in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam, hoofdzetel van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). Op zaterdag 3 oktober volgt in het kader van 30 jaar Bataviawerf een grote reünie van de bouwploeg van toen op de werf in Lelystad.


Dit boekproject werd mede mogelijk gemaakt door
Stichting Erfgoedproject Willem Vos, Willem Vos Fonds, Stichting Ondersteuningsfonds N.I.S.S., Stichting Helden der Zee – Fonds ‘Dorus Rijkers’, Vereeniging ‘Prins Hendrik Stichting’, Bataviawerf Lelystad en diverse particulieren.


Over de auteurs
Wilfried Vonk (1969) studeerde journalistiek. Hij was jarenlang (algemeen en maritiem) correspondent voor landelijke en regionale media en volgde Willem Vos en de bouw van de Batavia nauwgezet.


Scheepsbouwmeester Willem Vos (1940) is een ambachtsman, een begenadigd kunstenaar en een boeiend verteller. Na zelf gevaren te hebben, richtte hij zich op het bouwen van traditionele houten schepen. De Batavia is zijn meesterwerk.


Voor interviews, beeldmateriaal en/of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeversmaatschappij WalburgPers
Winnie Urban, marketing & communicatie,
Postbus 4159, 7200 BD Zutphen
T +31(0)575-590336
E publiciteit@walburgpers.nl
I www.walburgpers.nl
t Volg ons via twitter: @walburgpers
F Like ons op facebook!


Voor informatie over boekingen/lezingen Willem Vos kunt u contact opnemen met
AERIE Auteurs Uitgevers
Herman Broers
Weesperzijde 80-G, 1091 EJ A’DAM
T +31(0)20-8208782
E herman@aerieuitgevers.nl
I www.aerieuitgevers.nl

© 2018 WalburgPers | design by leucq!