Aanbieding!
9789462494602f

Pakket Nederlandse Compagnieën
Dit pakket over de grote Nederlandse Compagnieën bestaat uit vier delen:

• Geschiedenis van de VOC
• Geschiedenis van de WIC
• De Noordse Compagnie
• Geschiedenis van de MCC.

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de Noordse Compagnie (NC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) vertegenwoordigen een fascinerende episode in de Nederlandse geschiedenis. Op boeiende en zeer toegankelijke wijze wordt de opkomst, bloei en neergang van de omvangrijke bedrijven beschreven.
Deze vier rijk geïllustreerde standaardwerken over de geschiedenis van deze wereldberoemde scheepvaart- en handelsbedrijven zijn nu voordelig als pakket verkrijgbaar.

Geschiedenis van de VOC door Femme S. Gaastra
De Verenigde Oostindische Compagnie (1602-1799) verwierf het monopolie voor de vaart op Azië en groeide uit tot het grootste scheepvaart- en handelsbedrijf ter wereld. Met de handel in specerijen als peper en kaneel en later ook producten als zijde, thee en porselein bracht de VOC Nederland een periode van ongekende economische en culturele voorspoed. De keerzijde daarvan was wel dat er in de Oost vaak met harde middelen oorlog werd gevoerd om concurrenten te verdrijven of levering van specerijen af te dwingen.

Geschiedenis van de WIC door Henk den Heijer
Het imperium van de West-Indische Compagnie (1621-1791) strekte zich uit over Brazilië, de Caribische eilanden en delen van West-Afrika. Via een uitgebreid netwerk van forten en factorijen bedreef de WIC intensieve goederen- en slavenhandel, waarbij zij oorlogen tegen Spanjaarden en Portugezen niet uit de weg ging.

De Noordse Compagnie door Louwrens Hacquebord
De Noordse Compagnie (NC) richtte zich op de walvisvaart. Deze, bij het brede publiek, minder bekende Compagnie bestond van 1614 tot 1642 en was dus veel minder lang actief dan andere compagnieën zoals die van de VOC en de WIC. Toch zijn de opkomst, bloei en ondergang van deze compagnie een heel interessante periode uit de Nederlandse walvisvaartgeschiedenis.

Geschiedenis van de MCC door Ruud Paesie
De in 1720 opgerichte Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) behoort tot de kleinere Nederlandse compagnieën uit de achttiende en negentiende eeuw en kreeg vooral bekendheid door de trans-Atlantische slavenhandel.
Naast slavenhandel bedreef de compagnie walvis- en kaapvaart en rustte zij schepen uit voor de Europese handel en de handelsvaart op West-Afrika en Amerika. Na 1800 richtte de MCC zich voornamelijk op scheepsbouw.

Over de auteur(s)

Prof. dr. F.S. Gaastra en dr. H.J. den Heijer zijn beiden autoriteiten op het gebied van maritieme historie verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij publiceerden talrijke gezaghebbende publicaties over hun respectievelijke specialisaties (VOC en WIC).
Prof.dr. Louwrens Hacquebord is emeritus hoogleraar Arctische en Antarctische Studies en voormalig directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Dr. Ruud Paesie (1956) is maritiem historicus. Hij publiceert over uiteenlopende maritieme onderwerpen, veelal vanuit een Zeeuws perspectief.

Extra informatie

Titel

Pakket Nederlandse Compagnieën

Subtitel

Opkomst, bloei en ondergang

Auteur

Femme Gaastra, Henk den Heijer, Ruud Paesie, Louwrens Hacquebord

Omvang

752

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462494602

Gewicht 3.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!