9789462492769f

De 500 Rijksten van de Republiek • Rijkdom, geloof, macht en cultuur , door Kees Zandvliet

 125,00

Maak kennis met de rijkste personen van de Republiek der Verenigde Nederlanden en van de Nederlandse gebieden in Amerika, Afrika en Azië. De 500 Rijksten van de Republiek tekent een groepsportret van de rijksten tussen 1600 en 1800 en schetst daarmee een beeld van het vergaren en behouden van macht en rijkdom. Allerlei rijken komen aan bod. Gezamenlijk vormen zij de elite van toen: al dan niet van adel, al dan niet gereformeerd, al dan niet in de Republiek wonend of in Europese havensteden en overzee. De rijksten regisseerden de Nederlandse cultuur en wetenschap.

 

Velen van hen werden rijk door de handel. Gereformeerde kooplieden-regenten koesterden een imago van vrijheidszin en burgerlijkheid – en dat imago wordt ook vandaag graag benadrukt – maar vormden tegelijkertijd een vrij gesloten oligarchie. Zij bezetten machtsposities in hun eigen stad en bewogen zich van daaruit – via strategische huwelijken en in het spel om politieke macht – op gewestelijk, landelijk en internationaal niveau. Hun gedrag en cultuur vertoonde al snel adellijke trekjes. Bij de revoluties aan het eind van de 18de eeuw keerde de burgerij zich tegen de Oranjes en de adel maar ook tegen de gesloten regentenstand.


Toch bleef tussen 1600 en 1800 de grens tussen oude en nieuwe rijken poreus. Nieuwe, ondernemende rijken dienden zich telkens aan en zij konden toetreden tot de kring van machtigen als zij de gereformeerde religie omarmden. Ook niet-gereformeerden konden maatschappelijk en financieel slagen. Het aantal en de invloed van rijke andersgelovigen neemt in de 18de eeuw zelfs toe. Veel van die nieuwe rijken lijken door hun kosmopolitische levenswandel en netwerk op de expats van nu.

 

Dit luxe lees- en bladerboek is nu tijdelijk voor € 99,00 verkrijgbaar. Per 1 januari 2020 wordt de prijs van het boek € 125,00.

Over de auteur(s)

Kees Zandvliet (1953) is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis van Amsterdam aan de Universiteit van Amsterdam en hij is verbonden aan het Amsterdam Museum. Samen met Hans Goedkoop schreef hij De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.

Extra informatie

Titel

De 500 Rijksten van de Republiek

Subtitel

Rijkdom, geloof, macht en cultuur

Auteur

Kees Zandvliet

Omvang

480

Formaat

24,3 x 30,6

Illustrering

niet geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462492769

Gewicht 2.899 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!