Aanbieding!
9789057301827f.jpg

Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel • Op zoek naar een canon van volksboeken, 1600-1900, door Peter Cuijpers

 19,99  39,50

Veel spectaculaire ridderverhalen en andere vertellingen uit de middeleeuwen zijn totaal in de vergetelheid geraakt, maar sommige hebben de eeuwen getrotseerd. Van deze teksten in verzen werden na de handschriftentijd prozaversies gemaakt, die aanvankelijk als dure boeken op de markt werden gebracht. Toen deze bij het lezerspubliek in de betere kringen uit de mode raakten, werden sommige ervan na 1600 in steeds goedkopere edities voor het gewone volk herdrukt. Telkens ongewijzigd, telkens met dezelfde houtsneden, tot ver in de 19de eeuw.

De boekjes, die onder meer door marskramers werden verkocht, zijn zeer talrijk geweest, maar ondertussen zijn ze uiterst zeldzaam geworden. Deze studie behandelt de lotgevallenen van Reynaert, Tijl, de Heemskinderen, Doctor Faustus en Griseldis, plus nog een twintigtal andere. De selectie was een zoektocht en beperkt zich tot de titels die het tijdens de drie eeuwen na 1600 hebben ‘volgehouden’. Zij kunnen worden gezien als een canon van Nederlandse volksboeken. Deze boekhistorische studie plaatst de kleine, vaak onooglijke volksboekjes  nadrukkelijk in de context van ander goedkoop drukwerk, zoals volksprenten, liedboekjes en almanakken.

Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel is verschenen als deel 16 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Dr. Peter Cuijpers (1944) studeerde sociologie en promoveerde lang daarna op Nederlandstalige vroege drukken, waaronder de oudste volksboeken.

Extra informatie

Titel

Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel

Subtitel

Op zoek naar een canon van volksboeken, 1600-1900

Auteur

Peter Cuijpers

Omvang

176 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

Serie

BGNB

ISBN

9789057301827

Gewicht 1.091 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!