9789057306839f

Sisi • Sprookje en werkelijkheid, door Katrin Unterreiner,
Patric Aalders & Anne-Dirk Renting

 19,95

In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, werd vermoord. Door de moord en de opmerkelijke levenswijze van Elisabeth vormde zich vervolgens een mythe rond de keizerin.
Tegenwoordig kennen de meeste mensen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren '50 met Romy Schneider in de hoofdrol. Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een ‘Sissi-jurk’ te dragen?

De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld van de keizerin geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen en de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgden haar een reputatie van excentriciteit. Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven.
De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en praktisch onbenaderbaar werd. Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand.
Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging, nergens vond ze de rust die ze zocht. Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde.

Het laatste hoofdstuk Sisi in Nederland beschrijft de twee langdurige bezoeken van keizerin Elisabeth aan Nederland, geschreven door Anne-Dirk Renting, bibliothecaris en conservator van Paleis Het Loo.

Sisi – Sprookje & werkelijkheid beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.

Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn 2015.

Over de auteur(s)

Katrin Unterreiner (1969) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Wenen. Zij was jarenlang wetenschappelijk leider van de Kaiser-appartementen in de Weense Hofburg en curator van het Sisi-museum.
Patric Aalders (1971) is een royaltykenner en heeft op dit gebied aan verschillende publicaties meegewerkt en artikelen geschreven.
Anne-Dirk Renting (1955) is bibliothecaris van Paleis Het Loo. Na zijn studie kunstgeschiedenis in Leiden en Berlijn bekwaamde hij zich in de Koninklijke Bibliotheek en de Herzog August Bibliothek (Wolfenbüttel) als boekhistoricus en bibliograaf.

Extra informatie

Titel

Sisi

Subtitel

Sprookje en werkelijkheid

Auteur

K. Unterreiner; P. Aalders; A.D. Renting

Omvang

112 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057306839

Gewicht 0.785 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!