9789057300806f.jpg

Liefhebbers en gewoontelezers • Leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw, door José de Kruif

 49,95

De grote toename van het aanbod aan boektitels in de 18de eeuw was geen gevolg van een toenemend aantal lezers, maar juist van een stagnatie van de groei; slechts de boekenliefhebbers werden door het ruimere aanbod verleid tot een nog grotere consumptie. Dat blijkt uit de dissertatie van José de Kruif over de leescultuur in Den Haag.

Deze conclusie staat haaks op de algemeen gangbare gedachte dat het lezen van boeken vanaf de 18de eeuw een hoge vlucht nam. Ook blijkt het beeld onjuist dat toen vooral de lagere klassen meer gingen lezen en dat kerkelijke geschriften plaatsmaakten voor wereldlijke lectuur. Notariële inventarissen van Haagse burgers en de verkoopadministratie van een plaatselijke uitgever/boekhandelaar tonen dit aan.

Liefhebbers en gewoontelezers geeft, mede door een onderzoeksmethode die in de boekwetenschappen als een doorbraak kan gelden, een intrigerende en nieuwe kijk op de vraag: wie las wat in de 18de eeuw?

Verschenen als deel 4 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

dr. José de Kruif is in 1992 afgestudeerd in de sociale en economische geschiedenis (cum laude) en is als onderzoeker en universitair docent verbonden aan Universiteit van Utrecht.

Extra informatie

Titel

Liefhebbers en gewoontelezers

Subtitel

Leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw

Auteur

Kruif, José de

Omvang

368 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

BGNB

ISBN

9789057300806

Gewicht 0.926 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!