9789462494435f

Rond de invoering van het kiesrecht voor vrouwen in 1919 mogen ook hun knellende korsetten uit. Toch blijven de Nederlandse dames nog lang vastgesnoerd in de baleinen van geloof, conventies, vooroordeel en bot chauvinisme. Niet voor niets steekt Dolle Mina een halve eeuw later een korset van oma in brand. De baldadige actiegroep vindt weerklank omdat vrouwen opeens zien: Ik ben niet gek en ik ben niet de enige. Het ligt niet aan mij dat ik meer wil dan dat aanrecht.

Maar dit boek gaat niet over dames die in staat zijn om hun ongenoegen te verwoorden. Het brengt een ode aan de vrouwen die de weerstand trotseren in hun dagelijks leven. Marva’s die met het leger naar Indië gaan, op zoek naar vrijheid na een beklemmende oorlog. Vrouwen die per se willen voetballen en daarvoor uren reizen, iedere week weer. Fabrieksmeisjes in Oost-Groningen die het werk neerleggen, uit een basale verontwaardiging dat hun mannelijke collega’s meer betaald krijgen dan zij.

Feministes, zo willen ze niet genoemd worden. Ze zetten het eten klaar voor ze naar de moedermavo gaan en hebben nog nooit een interview gegeven. Ze schipperen tussen moederliefde en hun eigen verlangens. In Andere Tijden achter het aanrecht vertellen Nederlandse vrouwen over de echte emancipatie: niet met het hoofd, maar met het hart.

Na twintig jaar is het geschiedenisprogramma Andere Tijden een instituut op de Nederlandse televisie. De grondige research, historische beelden en zorgvuldig uitgekozen ooggetuigen zorgen voor sprankelende, ontroerende en soms spraakmakende verhalen. Tien daarvan zijn gebundeld in dit boek.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt in oktober 2019.

Over de auteur(s)

Marchien den Hertog werkte als eindredacteur voor Historisch Nieuwsblad. Nu schrijft ze als freelance journalist over geschiedenis en is researcher voor historische programma’s als Andere Tijden, De (h)eerlijke jaren vijftig en Tachtig jaar Oorlog en het gelijknamige boek van het Rijksmuseum.

Extra informatie

Titel

Andere Tijden achter het aanrecht

Subtitel

Van Waschtobbe tot politieke pot

Auteur

onder redactie van Marchien den Hertog

Omvang

128

Formaat

17,0 x 23,0

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494435

Gewicht 0.447 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!