9789462490895f

Churchill en de Nederlanders • Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman, door Oebele de Jong

 29,50

‘Ze zijn volkomen egoïstisch en vochten pas toen ze werden aangevallen en toen slechts voor een paar uur.’ Zo oordeelde Winston Churchill over Nederland in de meidagen van 1940. Het zou zeker niet de enige keer zijn dat Nederland het moest ontgelden, blijkens Churchill en de Nederlanders.

Voorafgaand aan zijn politieke carrière bouwde Churchill een reputatie op als correspondent tijdens de Boerenoorlog (1899-1902). De artikelen – waarmee hij nationale bekendheid verwierf – tonen een afkeer van de Nederlanders, waartoe hij ook de Boeren in Zuid-Afrika rekende. Deze aversie werd onderdeel van Churchill’s imago.

Vanaf 1900 bouwde Churchill gedurende een bijna zestigjarige politieke loopbaan een omvangrijk oeuvre op, waarvoor hij in 1953 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Altijd was het doorspekt met laatdunkendheid over Nederland. Genoegzaam constateerde hij hoe Nederland in de achttiende eeuw verviel tot een kleine staat. En als het ging over de Eerste en Tweede Wereldoorlog zag hij in de Nederlandse neutraliteit een bewijs van fundamentele onbetrouwbaarheid. Na de oorlog moest Churchill inbinden. Net als Nederland in de achttiende eeuw was Groot-Brittannië toen nog maar een schaduw van zijn roemrijke verleden: ‘Wat een klein land zijn we.’

Over de auteur(s)

Oebele de Jong (1954) is freelance journalist en schrijft hoofdzakelijk over de economie. Eerder was hij hoofdredacteur van het opinieblad Voorwaarts, bestuurder en onderhandelaar van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en medewerker van regionale bladen.

Extra informatie

Titel

Churchill en de Nederlanders

Subtitel

Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman

Auteur

Oebele de Jong

Omvang

256 pagina’s

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789462490895

Gewicht 0.434 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!