9789462495517f

Vroegâh in Den Haag • Van hoerenmadam tot Maison Krul, door F.J.A.M. van der Helm

 19,99

Den Haag heeft door de eeuwen heen roem vergaard als bestuurlijk centrum en als woon- en werkplaats van belangrijke vaderlanders. Maar over deze mensen, waarover al zoveel is geschreven, gaat dit boek niet. In plaats daarvan wordt de ‘historie om de hoek’ belicht, de kleine geschiedenis die niet groot genoeg is voor de geschiedenisboeken, maar die o zo belangrijk is voor de Hagenaars en eenieder die de hofstad beter wil leren kennen.

In veertig historische verhalen beschrijft F.J.A.M. van der Helm in Vroegâh in Den Haag het rijke alledaagse Haagse verleden. Hij neemt de lezer mee langs verdwenen gebouwen, zoals het roemruchte gebouw van Kunsten en Wetenschappen, dat door een brand werd verwoest. Ook beschrijft hij onder meer de komst van de eerste telefooncentrale: in 1885 telde Den Haag 206 abonnees die dat jaar samen goed waren voor 13454 gesprekken.

Den Haag kwam tot bloei. Op de Grote Marktstraat verrees het indrukwekkende gebouw van de Bijenkorf. De stinkende Prinsegracht werd gedempt en markten verdwenen. Scheveningen werd een mondaine badplaats en Voorburg had de excentrieke Koningin van Voorburg, die geregeld op haar hallelujafiets een tour maakte door de Residentie. Wat Den Haag altijd heeft gekenmerkt, is de grote verscheidenheid aan mensen: van hoerenmadam tot glurende ambtenaar. Zij staan in dit boek centraal.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt november 2020.

Over de auteur(s)

F.J.A.M. van der Helm (1956) voltooide zijn studie economie, maar merkte weldra dat geschiedenis meer zijn voorkeur had. Archieven en bibliotheken werden zijn nieuwe werkterrein. Van der Helm was auteur van de rubriek ‘Vroegâh’ in het ter ziele gegane blad De Oud-Hagenaar, waarvoor hij vele verhalen over de Haagse geschiedenis heeft opgetekend.

Extra informatie

Titel

Vroegâh in Den Haag

Subtitel

Van hoerenmadam tot Maison Krul

Auteur

F.J.A.M. van der Helm

Omvang

176

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462495517

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!