9789057309632f.jpg

Dominant Duitsland • Economische reus, politieke dwerg?, door Dirk Rochtus

 24,95

Zoveel Duitsland was er vroeger. Tot het land in 1871 keizerrijk werd. Vanaf dan zagen de andere Europese machten dat verenigde en sterkere Duitsland als een gevaar. Twee wereldoorlogen verijdelden de pogingen van Duitsland om een machtig politiek en economisch blok in Europa onder zijn leiding te verwezenlijken. Lukt de Duitse dominantie van Europa nu misschien wel dankzij de eurocrisis? Bestaat die Duitse drang om te heersen niet enkel in de inbeelding van Europa? Nog altijd zweeft de schaduw van Hitler boven Duitsland.

De verwerking van het naziverleden gaat er onverminderd voort, extreemrechtse oprispingen in de maatschappij zorgen nog altijd voor verlegenheid. Toch legt de nieuwe generatie Duitsers meer zelfbewustzijn aan de dag. Duitse troepen nemen wereldwijd deel aan vredesmissies, voetbalfans zwaaien weer met zwart-rood-goud en politici lezen armlastige leden van de eurozone de les. Weerklinkt in dit alles de oude leuze ‘Am deutschen Wesen soll die Welt genesen’? Maar wil Duitsland niet zozeer politiek als wel economisch wat betekenen in Europa?

In Dominant Duitsland analyseert Dirk Rochtus de rol van de natie, de worsteling met links- en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust. En ook hoe Duitsland zweert bij de vriendschap met Frankrijk en de Europese gedachte. Zijn economische kracht lokt daarbij ook verdeelde reacties uit in Europa.

Over de auteur(s)

Dirk Rochtus (1961) doceert Duitse cultuurgeschiedenis, Duitse vertaling en internationale politiek aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. In 2007 werd hij onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland. Rochtus publiceert als academicus en opiniemaker over internationale politiek.

Extra informatie

Titel

Dominant Duitsland

Subtitel

Economische reus, politieke dwerg?

Auteur

Dirk Rochtus

Omvang

232 pagina’s

Formaat

14,0 x 22,0

Illustrering

niet geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057309632

Gewicht 0.372 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!