9789057308727f.jpg

Het duel in de Nederlandse geschiedenis • Eer verloren, al verloren, door Ignaz Matthey

 54,50

Nederlanders hebben altijd bekend gestaan om hun afkeer van duels. ‘Hier wordt niet geduelleerd’, kreeg abbé Coyer te horen toen hij in 1769 ons land bezocht. Inderdaad kwamen tweegevechten hier verhoudingsgewijs weinig voor. Niettemin blijkt uit het voor dit boek verrichte onderzoek dat de Nederlandse duelgeschiedenis minder armetierig is dan tot dusverre werd aangenomen. Zo heeft de hofstad Den Haag een interessant duelverleden en was in het negentiende-eeuwse Nederlands-Indië het tweegevecht een tijdlang tamelijk populair onder militairen.

In de loop van de negentiende eeuw kwamen nogal wat Duitsers, Fransen en Belgen naar Nederland om aan de grens een duel uit te vechten en tal van Nederlanders hebben in den vreemde met een landgenoot of buitenlander geduelleerd. Hoewel het duelleren in Nederland zelf geen hoge vlucht heeft genomen, is er door de eeuwen heen veel over te doen geweest.

Moralisten van diverse pluimage bestreden het tweegevecht, rechtsgeleerden discussieerden over de strafbaarheid ervan en kranten hielden hun lezers op de hoogte van spraakmakende duelaffaires. Het duel was als thema ook geliefd bij schrijvers van romans, verhalen, gedichten en toneelstukken. Het duel in de Nederlandse geschiedenis is het eerste boek waarin deze vergeten uithoek van het vaderlands verleden wordt verkend.

Over de auteur(s)

Ignaz Matthey (1947) is historicus en freelance redacteur/tekstschrijver. Hij publiceerde onder andere boeken over de geschiedenis van de zangvogelvangst, het matrozenpakje en de negentiende-eeuwse tenor Willem Pasques de Chavonnes Vrugt.

Extra informatie

Titel

Het duel in de Nederlandse geschiedenis

Subtitel

Eer verloren, al verloren

Auteur

Ignaz Matthey

Omvang

640 pagina’s

Formaat

16,1 x 25,6 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

ISBN

9789057308727

Gewicht 1.378 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!