9789057308512f.jpg

Macht en aanzien • Kennemer adel in de volle middeleeuwen [1050-1350], door Cordfunke

 27,50

De oorsprong van de oude Kennemer adel gaat terug tot de vroege middeleeuwen, de tijd waarin grondbezit aanzien, rijkdom en macht betekende. Maar tussen de adel in de vroege middeleeuwen en die in de 13e/14e eeuw ligt een periode van vele eeuwen waarin grote veranderingen binnen deze sociale bovenlaag ontstonden. Met name het proces van feodalisering van de adel, waarbij een afhankelijkheidsrelatie tussen leenheer en leenman ontstond, voltrok zich eind 13e eeuw in een snel tempo.

Er kwamen nieuwe geslachten bij, vaak zijtakken van oude geslachten. Want de jongere zoons kregen een erfdeel mee en werden op hun beurt de stamvaders van nieuwe geslachten. Door huwelijken binnen de eigen kring vormden zich bovendien hechte verwantschapsrelaties. In tijden van crisis traden deze geslachten op als een clan. Tegenstellingen tussen deze clans leidden dan ook vaak tot heftige partijtwisten.

Macht en aanzien beschrijft de geschiedenis van deze hoogadellijke geslachten in Kennemerland in een samenhangend verband. De schriftelijke overlevering uit de onderzochte periode (1050 – 1350) is weliswaar beperkt, maar door een zorgvuldige analyse van het overgeleverde materiaal is het mogelijk gebleken meer zicht te krijgen op deze adelsgroep, die in het Kennemerland van die dagen een belangrijke rol heeft gespeeld.

Over de auteur(s)

Erik H.P. Cordfunke publiceerde tal van artikelen en boeken over de middeleeuwse geschiedenis en archeologie, recentelijk (samen met D.E.H. de Boer) over Graven van Holland. Middeleeuwse vorsten in woord en beeld (880 – 1580) en Floris V.

Extra informatie

Titel

Macht en aanzien

Subtitel

Kennemer adel in de volle middeleeuwen [1050-1350]

Auteur

E.H.P. Cordfunke

Omvang

144 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057308512

Gewicht 0.624 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!