9789057306921f.jpg

Moraal van de macht • Historisch portret van de integriteit van de staat, door Hans van den Heuvel

 22,50

Belangenverstrengeling en omkoping in het openbaar bestuur zijn niet in de haak. Dat weten we. Maar vaak worden deze zaken zo gepresenteerd alsof het uiteindelijk om een nobel doel gaat: het publiek belang. De handige politicus verpakt zijn hebzucht, fraude, nepotisme en winstbejag als voordelen voor de samenleving. Corruptiepraktijken in het openbaar bestuur zijn van alle tijden. De mens verandert niet en de wereld zal niet aan deugd ten onder gaan, ondanks alle regels en procedures, controle en toezicht. Elke lichting zoekt met de nodige vindingrijkheid een eigen legitimatie om recht te praten wat krom is.

Met deze gedachten als uitgangspunt, reist de auteur door vijf eeuwen geschiedenis om de morele cultuur van de macht in kaart te brengen. Wat was oorbaar? Wat kon niet door de beugel? Met welke argumenten werd dat toegedekt? Wat werd er tegen gedaan? Dit boek verhaalt niet alleen over corruptie en fraude, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling in het openbaar bestuur. Het laat ook zien dat in elke tijd de moraal als een natuurlijke, zelfs instinctieve grens fungeerde om excessen te voorkomen en zaken min of meer in balans te houden. Maar die grens werd steeds ontdoken en misbruikt, door individuen en instituties. Moraal van de macht is een historisch overzicht van de grenzen van goed en fout.

Over de auteur(s)

Prof. dr. Hans van den Heuvel is als hoogleraar verbonden aan de Onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Extra informatie

Titel

Moraal van de macht

Subtitel

Historisch portret van de integriteit van de staat

Auteur

Prof. dr. Hans van den Heuvel

Omvang

128 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,6 cm

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057306921

Gewicht 0.559 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!