9789057306556f.jpg

Opvang en zorg onder één dak • HVO-Querido Amsterdam (1969–2009), door Catharina Th. Bakker e.a.

 34,95

Hulp voor Onbehuisden (HVO) werd in 1904 opgericht als een particuliere instelling die zich bekommerde om daklozen. De Queridostichting opende rond 1970 een psychiatrisch ‘verpleeghuis’ voor chronische patiënten, annex ‘sluisinternaat’ voor de begeleiding van (ex-)patiënten bij hun terugkeer in de maatschappij. Dit boek beschrijft het samengaan van beide instellingen tegen de achtergrond van het veranderende sociaal-economische en culturele klimaat in de laatste decennia van het 20ste-eeuwse Amsterdam.

Beide instellingen doorstonden op onorthodoxe wijze de radicale jaren ‘70, toen de gevestigde hulpverleningspraktijk onder vuur kwam te liggen. Beide hielden zich staande tijdens de recessie in de jaren ‘80, toen vooral in de sociale sector het woord ‘bezuinigen’ weerklonk. In de jaren ‘90 zagen zij dat hun doelstellingen en doelgroepen wel erg dicht tegen elkaar aan lagen. Zo kwam het uiteindelijk tot een fusie tussen maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.

Door de verhalen heen lopen de rode draden uit de geschiedenis van de sociale zorg sinds 1969: democratisering, radicale hulpverlening, toename van drugsgebruik enzovoort. Opvang en zorg onder één dak maken we kennis met de kraakbeweging, de gemeentepolitiek, het ‘Amsterdamse model’ en het opvallende cultuurverschil tussen sociale psychiatrie en maatschappelijke opvang: praten versus aanpakken. Gelardeerd met achtergrondinformatie over personen en gebeurtenissen die het leven in de instellingen kleur gaven.

Over de auteur(s)

Catharina Th. Bakker, Sonja van ’t Hof en George van Overbeeke zijn freelance publicisten; Peter Kempers is stafmedewerker communicatie bij HVO-Querido.

Extra informatie

Titel

Opvang en zorg onder één dak

Subtitel

HVO-Querido Amsterdam (1969–2009)

Auteur

door Catharina Th. Bakker, Sonja van ’t Hof, Peter Kempers, George van Overbeeke

Omvang

304 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057306556

Gewicht 0.636 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!