Aanbieding!
9789057306716f.jpg

Op de vlucht voor de guillotine • Herinneringen van émigrés aan hun verblijf in de Nederlandse Republiek, 1793-1795, door Renaat Gaspar

 14,95  19,95

Nederland heeft regelmatig zijn grenzen opengesteld voor allerlei vluchtelingen. Die werden hier gastvrij ontvangen en de geschiedschrijving heeft niet verzuimd onze tolerantie en hulpverlening te benadrukken. Maar één groep asielzoekers, Fransen die de wijk moesten nemen voor de Terreur van de Franse Revolutie, heeft tot nu toe geen enkele aandacht gekregen.

Toch was ook hun lot weinig benijdenswaardig. Omdat zij bijna nergens welkom waren, trokken zij na verloop van tijd uit pure armoede van hot naar her. De gelukkigen onder hen kregen werk als dans­leraar, huisonderwijzer of gouvernante. Minder fortuinlijke vluchtelingen, al waren zij van zeer hoge adel, konden alleen in zeer laaggewaardeerde beroepen aan de slag. De marquise de Virieu was naaister en de marquise de Jumilhac werd wasvrouw. De duchesse de Guiche werkte als ziekenverzorgster en de comte de Caumont verdiende de kost als boekbinder.

Maar wanneer de Franse revolutionaire legers de Republiek binnenvallen – zo blijkt uit de memoires en de dagboeken van de vluchtelingen – moeten ze allemaal hals over kop zien weg te komen. Sommigen lukt dat niet: zij worden gearresteerd. Anderen duiken onder of ontsnappen, zij het onder barre omstandigheden en met grote lichamelijke ontberingen. Over hen allen handelt Op de vlucht voor de guillotine. Voor het eerst.

Uitverkocht

Over de auteur(s)

Drs. Renaat J.G.A.A. Gaspar (1947) verzorgde de editie van enkele oudere reisverhalen. Daarnaast schreef hij taalkundige artikelen met cultuurhistorische raakvlakken.

Extra informatie

Titel

Op de vlucht voor de guillotine

Subtitel

Herinneringen van émigrés aan hun verblijf in de Nederlandse Republiek, 1793-1795

Auteur

Renaat Gaspar

Omvang

128 pagina’s

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057306716

Gewicht 0.241 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!