9789057305047f

Gevelstenen in Maastricht (luxe editie), door Jef Bartelet

 54,50

Maastricht kent een rijke traditie van gevelstenen die ook vandaag de dag nog springlevend is. De stad herbergt een schat aan oude stenen en er worden nog voortdurend nieuwe geplaatst. Aan de hand van ruim 400 kleurenfoto’s neemt Jef Bartelet de lezer mee op een speurtocht naar de boeiende en mysterieuze wereld achter de gevelsteen.

Het meest in het oog springend zijn de huisnaamstenen, waarop in woord en/of beeld is af te lezen onder welke naam het huis of gebouw bekend stond. De toenmalige voorbijganger – die veelal niet kon lezen – herkende het pand aan de afbeelding en de kleur daarvan. Met de invoering van de huisnummering door de Fransen (rond 1800) was het lot van de huisnaamsteen bezegeld.

In Gevelstenen in Maastricht (luxe editie) onderscheidt de auteur behalve huisnaamstenen ook wapenstenen, vestingnaamstenen, chronogrammen en jaartalstenen. Hij belicht deze historische gevelstenen aan de hand van concrete Maastrichtse voorbeelden. Het boek bevat tal van wetenswaardigheden over materialen, locaties, gebruiken en symbolen en biedt ter afsluiting een aantal overzichtslijsten. Daarop kan de lezer historische stenen snel terugvinden op soort en op adres, terwijl in de adressenlijst ook moderne gevelstenen zijn opgenomen.

Over de auteur(s)

Jef Bartelet (1946) is oud-onderwijzer met een passie voor geschiedenis. In zijn lessen was er dan ook altijd veel aandacht en ruimte voor Maastricht, waar de historische onderwerpen voor het oprapen liggen.

Extra informatie

Titel

Gevelstenen in Maastricht (luxe editie)

Auteur

Jef Bartelet

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057305047

Gewicht 1.086 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!