9789462493742f

Februari 1945. In Deventer wacht men in spanning op het einde van de oorlog. Juist op dat moment opent een bijzondere bibliotheek: een noodfiliaal in een Jaminwinkel. Twee jongedames houden hier een dagboek bij.
23 februari 1945: “Vanmorgen half tien opening van het leeszaalfiliaal in de winkel van Jamin. Het eerste halfuur vol verwachting, doch weinig leden. In de loop van de dag nam de kou van onze voeten toe met het aantal bezoekers, die de hele dag zo’n beetje door bleven druppelen. Drie jongens kwamen vragen om een kaart van Nederland. Ze vertelden dat ze drie van de 1.200 jongens waren, die in Bloemendaal bij razzia’s waren opgepakt, vervoerd waren per wehrmachttrein, in de buurt van Deventer uit de trein waren gesprongen en nu te voet de reis naar huis wilden aanvaarden na raadpleging van een kaart.”
Grote en kleine ontwikkelingen buitelen over elkaar. Het bijzondere dagboek is aangevuld met andere niet eerder gepubliceerde dagboekfragmenten. Daarmee brengt het een flink aantal verborgen documenten op onderhoudende wijze bij elkaar. Een absolute aanvulling op boeken over de oorlogsgeschiedenis van Oost-Nederland én die van bibliotheken!

Over de auteur(s)

Mark Deckers (1971) raakt bij elk archiefonderzoek weer verwonderd over wat bewaard is gebleven. Hij was in het verleden bibliothecaris in de bibliotheek van Deventer en werkt tegenwoordig bij Rijnbrink als bibliotheekadviseur.

Extra informatie

Titel

Alles behouden

Subtitel

Oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer

Auteur

Mark Deckers

Omvang

80 pagina’s

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462493742

Gewicht 0.172 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!