9789462491816f

Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum, door Andrea Kieskamp & Hubert Slings (red.)

 19,95

Canon van Nederland. Het dagelijkse leven van Nederlanders door de eeuwen heen biedt een overzicht van vijftig belangrijke historische gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Het laat zien hoe er werd geleefd en gewerkt, liefgehad en oorlog gevoerd. Op een paar duizend vierkante kilometer die wij nu kennen als Nederland, en soms daar ver vandaan, zoals Suriname, de Antillen of Indonesië.

Het verhaal begint bij de eerste jager-verzamelaars in de woeste natuur van de Lage Landen en eindigt in ons dichtbevolkte, diverse Nederland. Ieder hoofdstuk beslaat een tijdvak uit de geschiedenis en zoomt in op de belangrijke onderwerpen van die tijd – met het dagelijks leven als rode draad. Een Romeinse marktdag, een dienstmaagd die een VOC-aandeel koopt, het eerste televisieprogramma. Maar ook: een slavenmarkt, de werkdag van een fabriekskind, vechten voor vrijheid in Indonesië. Hun perspectief leert ons met een nieuwe blik naar de eigen samenleving te kijken. De Canon van Nederland is een overzicht van de hele Nederlandse geschiedenis. Door te focussen op het dagelijkse leven brengt het boek de geschiedenis dichterbij dan ooit. Je ervaart hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden. Wie het verleden kent, leert het heden begrijpen.

Canon van Nederland is samengesteld door het Nederlands Openluchtmuseum en verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling. Alle ‘canonvensters’ zijn vanaf september 2017 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In een interactieve tentoonstelling kunnen bezoekers zien, voelen, horen, ruiken en proeven hoe de grote geschiedenis door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op het dagelijks leven.

Over de auteur(s)

Drs. Andrea Kieskamp is historisch letterkundige en tentoonstellingsmaker. Sinds 2010 is zij betrokken bij het Nederlands Openluchtmuseum.
Dr. Hubert Slings is historisch letterkundige en didacticus. Sinds 2005 draagt hij bij aan totstandkoming en beheer van de Canon van Nederland en de website www.entoen.nu.

Extra informatie

Titel

Canon van Nederland

Subtitel

Het dagelijks leven door de eeuwen heen

Auteur

Onder redactie van Andrea Kieskamp & Hubert Slings

Omvang

128

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462491816

Gewicht 0.853 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!