9789057306822f.jpg

‘Het stond je zo schattig’ • Cultuurgeschiedenis van het matrozenpakje, door Ignaz Matthey

 34,95

Kinderkleding gebaseerd op de dracht van matrozen bestaat al meer dan twee eeuwen. Het matrozenpakje met de markante braniekraag (uit 1846) groeide internationaal uit tot de populairste kindermode ooit. Maar in de loop der tijden zijn er aan dit kledingstuk zeer uiteenlopende betekenissen toegekend.

Vroeger vonden moeders matrozenpakjes zo schattig; tegenwoordig worden ze door Japanse kledingfetisjisten en in de westerse homoscene om heel andere redenen geapprecieerd. In het Duitse Keizerrijk kreeg het pakje een militaristische lading, terwijl het in Nederland zijn vriendelijke uitstraling behield. De nazi’s wezen het matrozenpakje af als burgerlijk en anarchist B. Traven beschouwde het als een smakeloos toonbeeld van kapitalisme. Ook de Chinese communisten deden het in de ban, maar hun Russische geestverwanten bleven deze bourgeoismode trouw.

Juist omdat kleding op zichzelf betekenisloos is kan zij met tegenstrijdige belevingswaarden worden geladen. Of het nu gaat om witte herensokken, hoofddoekjes of matrozenpakjes: wat we erin zien, hebben we er zelf eerst in gelegd.

In ‘Het stond je zo schattig’ laat Ignaz Matthey zien welke factoren van invloed zijn geweest op het in en uit de mode raken van de matrozendracht. Politiek, ideeën over kinderen, erotiek, de uitvinding van de fotografie, het strandvermaak, warenhuizen en de confectie-industrie – je vindt het allemaal terug in de geschiedenis van deze kindermode.

Over de auteur(s)

Ignaz Matthey (1947) is historicus en freelance redacteur/tekstschrijver. Hij publiceert regelmatig over cultuurhistorische onderwerpen. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van het duel in Nederland.

Extra informatie

Titel

‘Het stond je zo schattig’

Subtitel

Cultuurgeschiedenis van het matrozenpakje

Auteur

Ignaz Matthey

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057306822

Gewicht 0.882 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!