9789057307713f.jpg

100 jaar Genootschap Nederlandse Componisten • 100 jaar componist-zijn, de ontwikkeling van het genootschap en de stand van zaken op de dag van vandaag, door Van Dijk, Flothuis & Alders

 22,50

In 1911 ging het Genootschap van Nederlandse Componisten voortvarend van start. Binnen enkele jaren werd Buma opgericht en was de bescherming van auteursrechten geregeld.

Al snel zag een ondersteuningsfonds het licht en nog voor de oorlog werd de eerste Manifestatie Nederlandse Toonkunst gehouden. De oorlog bracht de activiteiten tot stilstand en kostte een aantal leden het leven, onder wie de voorzitter en medeoprichter Jan van Gilse. Na de oorlog werden ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum de Nederlandse Muziekdagen in het leven geroepen. In de roerige jaren zestig deed de actiegroep ‘De Notenkraker’ van zich spreken en werd het bevorderen van het maatschappelijk functioneren van muziek opgenomen in de statuten.

Na jaren van voorbereiding kwam in 1982 het Fonds voor de Scheppende Toonkunst tot stand. In de jaren negentig leidde ditzelfde fonds tot een breuk in de gelederen. Bij het 100-jarig jubileum staat Konrad Boehmer stil bij de ijzeren wetten van de bureaucratie die de geschiedenis van het Genootschap zouden bepalen.

In 100 jaar Genootschap Nederlandse Componisten schetst Sander van Maas de ontwikkeling van de muziek in Nederland aan de hand van compositorische vondsten aangedragen door veertien componisten. Tot slot schetst Floris Don aan de hand van vijf portretten het beroep van componist anno 2011.

Over de auteur(s)

Met bijdragen van Hans van Dijk, Marius Flothuis†, Carine Alders, Konrad Boehmer, Sander van Maas en Floris Don.

Extra informatie

Titel

100 jaar Genootschap Nederlandse Componisten

Subtitel

100 jaar componist-zijn, de ontwikkeling van het genootschap en de stand van zaken op de dag van vandaag

Auteur

Hans van Dijk, Marius Flothuis en Carine Alders

Omvang

128 pagina’s

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057307713

Gewicht 0.328 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!