9789462490840f

Oud-katholiek erfgoed • Eigentijds geloofsleven verbonden met de historie, door Lia Schade van Westrum

 34,50

Oud-katholiek erfgoed is de gelukkige combinatie van historie en eigentijdse opvattingen die in de modernere oud-katholieke kerkgebouwen tot uiting komt. Deze godshuizen zijn niet altijd belast met een respectabele schuilkerkhistorie en daarbij behorend antiek kunstbezit, maar staan open voor een eigentijdse kunstzinnige vormgeving, waarin de gelovige van nu zich misschien beter thuis voelt.

Dit boek bevat de presentatie van de laatste vier kerken die gebouwd zijn in Nederland onder oud-katholiek beheer in de eerste helft van de 20e eeuw. Daarnaast komen vijf kerkgebouwen aan de orde die bij andere kerkgenootschappen overtollig geworden waren. De oud-katholieken hebben het aangedurfd die over te nemen en hebben er in het interieur hun stempel opgelegd. De laatste vier daarvan, te weten in Eindhoven, Hengelo, Groningen en Middelburg zijn tussen 2011 en 2014 in gebruik genomen – het kerkgebouw in Alkmaar werd in 1993 overgenomen.

Een oud-katholieke kerk die buiten deze categorieën valt, maar die eeuwenlang onder het bisdom van Utrecht geressorteerd heeft, is de kerk op het schiereiland Nordstrand, in het Duitse waddengebied. De Nederlandse historie is daar nog voelbaar, gecombineerd met het hedendaagse Duitse parochieleven.

De Nederlandse Oud-Katholieke Kerk maakt deel uit van een groter verband van oud-katholieke kerken over de grenzen, om deze reden is ook een aantal Duitse kerken opgenomen. Gekozen is voor enkele prachtscheppingen die, met een boeiende historie en een inrichting als ‘Gesamtkunstwerk’, het verleden en het heden met elkaar verbinden. De gepresenteerde kerkgebouwen staan in IJmuiden, Den Helder, Alkmaar, Arnhem, Eindhoven, Hengelo, Groningen, Middelburg, Nordstrand, Bonn, Keulen, Essen en Baden-Baden.

Over de auteur(s)

Lia Schade van Westrum verbleef jarenlang buitenslands als VN-medewerker en partner van een diplomaat. Teruggekeerd in Nederland werd ze journalist, auteur en fotograaf. In haar recente werken is fotografie in de tekst geïntegreerd. Bij Walburg Pers verscheen Oud-katholieke kerken.

Extra informatie

Titel

Oud-katholiek erfgoed

Subtitel

Eigentijds geloofsleven verbonden met de historie

Auteur

Lia Schade van Westrum

Omvang

160 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462490840

Gewicht 0.924 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!