9789057305337f.jpg

Achter de schermen van het stadstoneel • Theaterbedrijf en toneelpolemiek in Amsterdam en Hamburg (1675-1750), door Kornee van der Haven

 42,50

In de 17de en 18de eeuw waren toneelopvoeringen in het theater of op straat nog iets bijzonders. De programmering van een nieuw toneelstuk was het gesprek van de dag. Theater­investeerders probeerden toneelopvoeringen met special effects, komische intermezzo's, muziek en dans voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken. Theater was daarom het ideale medium om zaken onder de aandacht van het publiek te brengen. Bestuurders en diplomaten gebruikten het toneel geregeld om hun politieke boodschap over te brengen en de publieke opinie te beïnvloeden.

Niet iedereen was zo gelukkig met een theater in de stad. De grootste tegenstanders van het toneel waren de predikanten. Zij zagen toneelbezoek veelal als een gevaarlijk en zondig tijdverdrijf. In autonome steden als Amsterdam en Hamburg kregen predikanten de ruimte om zich met het theater te bemoeien, met een fel toneeldebat tussen voor- en tegenstanders van het publiek vermaak als gevolg. Achter de schermen van het stadstoneel onderwerpt het Amsterdamse en Hamburgse barok­theater voor het eerst aan een internationale vergelijking, waarbij dit debat in al zijn hevigheid en controverse voor het voetlicht wordt gebracht. De lezer krijgt zo een fascinerend beeld van het dynamische en veelkleurige maatschappelijke leven in deze twee 'vrije steden'.

Over de auteur(s)

Kornee van der Haven (1978) studeerde Algemene Literatuurwetenschap in Utrecht en publiceert regelmatig over (vroeg)moderne Duitse en Nederlandse literatuur. In 2008 promoveert hij op het onderwerp van deze uitgave.

Extra informatie

Titel

Achter de schermen van het stadstoneel

Subtitel

Theaterbedrijf en toneelpolemiek in Amsterdam en Hamburg (1675-1750)

Auteur

Kornee van der Haven

Omvang

296 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057305337

Gewicht 0.652 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!