9789462490260f

De Laatste Dagen • Bevrijding van de IJsselstreek, door Niek Megens e.a.

 19,95

Het Nederland van boven de rivieren hunkert in 1944 naar bevrijding van de Duitse bezetter. Het mislukken van de operatie Market Garden in september van dat jaar stelt het geduld verder op de proef. De geallieerde troepen kunnen de Rijn voorlopig niet over. Inwoners van de IJsselstreek – de wijde regio rond de steden Deventer en Zutphen – blijven zuchten onder de Duitse bezetting. De laatste oorlogsmaanden zijn loodzwaar. Het westen van Nederland kampt met een catastrofaal tekort aan voedsel, terwijl in het oosten hoop en angst hand in hand gaan. Hoop is er op een succesvolle geallieerde doorstoot naar het Nederland van boven de rivieren, angst wordt gezaaid door de niets en niemand ontziende Duitsers, die de repressie na september 1944 nog verder opvoeren.

Als de bevrijders zich in april 1945 in de IJsselstreek melden, blijken het niet de verwachte ‘Tommie’s’ maar Canadezen te zijn. Deze geallieerde troepen leveren zware gevechten om Zutphen en Deventer te veroveren. Honderden soldaten laten hierbij het leven, maar er zijn ook burgerslachtoffers te betreuren zoals in Warnsveld en Okkenbroek. Desondanks wordt de herwonnen vrijheid volop gevierd. Als de kruitdampen nog maar net zijn opgetrokken, laat prins Bernhard zich in Zutphen en Deventer al toejuichen door uitzinnige inwoners.

In De Laatste DagenBevrijding van de IJsselstreek schetsen de auteurs een indringend sfeerbeeld van de laatste maanden van de bezetting en de woelige bevrijdingsdagen. Veel foto’s, verhalen en ooggetuigenverslagen zijn ter gelegenheid van 70 jaar vrijheid in de periode 2014-2015 verschenen in de Stentor. Bijeengebracht in deze uitgave vormen ze een uniek document.

Over de auteur(s)

Journalist en historicus Niek Megens (1975) werkt voor regionaal ochtendblad de Stentor in Zutphen en Deventer. Met bijdragen van medejournalisten van de Stentor: Harry Hekkert, Benny Koerhuis, Nicolai Lensen en Jacobien de Krijger.

Extra informatie

Titel

De Laatste Dagen

Subtitel

Bevrijding van de IJsselstreek

Auteur

Niek Megens e.a.

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,0 x 28,0

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462490260

Gewicht 0.629 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!