9789057306754f

Geschiedenis van Deventer (luxe editie) • twee linnen banden in cassette, door Henk Slechte

 99,00

Meer dan 1250 jaar geleden bouwde de Engelse monnik Lebuïnus – die de Saksen kwam bekeren – een houten kerkje op de plaats waar de IJssel doorwaadbaar was: het huidige Deventer. Honderd jaar later plunderden vikingen de handelsstad Dorestad en de kooplieden vluchtten naar deze plek, die gunstig lag op de kruising van handelsroutes over land en water. Toen vervolgens Utrecht door vikingen werd platgebrand, vond ook de bisschop er een veilig heenkomen.

In de 14de en 15de eeuw groeide Deventer uit tot een jaarmarkt- en Hanzestad, maar het werd ook de stad van Geert Grote, waar de Moderne Devotie ontstond en zich via kooplieden over de wereld van de Hanze verbreidde. Deventer had bovendien een befaamde Latijnse School, die van groot belang was voor de verspreiding van het humanisme over Nederland.

In Geschiedenis van Deventer (luxe editie) is onder meer te lezen dat Deventer tot in de 16de eeuw de economische hoofdstad van het oosten was. Toen de wereldeconomie veranderde, verloor zij haar aanzien aan Amsterdam en andere steden in het westen. Twee eeuwen lang was Deventer een provinciestad vol vergane glorie, maar in de 18de eeuw speelde zij al weer de intellectuele hoofdrol in de Oost-Nederlandse patriottenbeweging. In de 19de eeuw ontwikkelde Deventer zich al vroeg tot liberaal bolwerk. Ondernemende Deventenaren loodsten de stad de industrialisatie binnen, waarna ook het socialisme er een vroege voedingsbodem vond.

Over de auteur(s)

Henk Slechte (1941) studeerde geschiedenis in Utrecht. Hij is oud-directeur van de Deventer musea en publiceert over lokale geschiedenis en cultuurgeschiedenis.

Extra informatie

Titel

Geschiedenis van Deventer (luxe editie)

Subtitel

twee linnen banden in cassette

Auteur

Henk Slechte

Omvang

816 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057306754

Gewicht 4.716 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!