9789462491649f

Ets Haim • De oudste joodse bibliotheek ter wereld, door Emile Schrijver & Heide Warncke

 29,50

Iets meer dan honderd jaar nadat de joden aan het eind van de 15de eeuw uit Spanje en Portugal werden verdreven, vonden groepen van diens nakomelingen en van de achtergebleven conversos hun weg naar Amsterdam. Hier werden educatieve programma’s ontwikkeld om hen te helpen terug te keren naar het jodendom. In 1616 werd hiervoor de school Talmud Tora (Tora-studie) en de bibliotheek Ets Haim (Levensboom) opgericht. De bibliotheek bevindt zich sinds 1675 op de huidige locatie in het prachtige complex van de Portugees-Israëlitische Synagoge te Amsterdam en is daarmee de oudste nog functionerende bibliotheek ter wereld.

In 1889 werd de bibliotheek aanzienlijk uitgebreid met de privé-collectie van de bibliothecaris David Montezinos (1866-1916). De bibliotheek, die uit circa 600 handschriften en 25.000 gedrukte werken bestaat, bezit een grote en rijke collectie op het gebied van het 17de- en 18de-eeuwse jodendom en is hiermee al bijna 400 jaar een wezenlijk onderdeel van het culturele erfgoed van Amsterdam.

Ets Haim – Livraria Montezinos herbergt veel unieke, zeldzame en bijzondere boeken en documenten. Als bronnen voor onze kennis van geschiedenis en cultuur zijn ze van onschatbare waarde. Vaak springt de bijzondere schoonheid in het oog, maar soms moet men langere tijd met aandacht naar een werk kijken totdat het zijn geheimen begint prijs te geven.

In het Joods Historisch Museum te Amsterdam was in het najaar van 2017 een tentoonstelling waar de rijk geïllustreerde topstukken van Ets Haim getoond werden. In deze Engelstalige publicatie worden 18 van de getoonde topstukken uitgebreid besproken en behandeld.

Over de auteur(s)

Prof. dr. Emile Schrijver (1962) is directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier en bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het joodse boek aan de UvA.
Heide Warncke (1964) is curator bij Ets Haim – Livraria Montezinos bij het Joods Cultureel Kwartier. Ze studeerde Hebreeuws aan de UvA en werkte voorheen bij de Bibliotheca Rosenthaliana.

Extra informatie

Titel

Ets Haim

Subtitel

De oudste joodse bibliotheek ter wereld

Auteur

Emile Schrijver & Heide Warncke

Omvang

96 pagina’s

Formaat

20,0 x 25,0

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462491649

Gewicht 0.377 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!