9789462494527f

Zij in de geschiedenis • Wat mannen nooit vertelden… en u altijd wel had willen weten, door Alies Pegtel

 9,99

Geschiedenis is lang geen plaats geweest voor vrouwen. Vrouwen schreven geen geschiedenis en maakten – in de ogen van mannelijke schrijvers – geen geschiedenis. Hij was het die bepaalde hoe zij moest leven én wat er over dat leven bewaard bleef voor latere generaties.

Vrouwen lagen langs een strenge morele meetlat. Vanaf de Oudheid domineerde een vrouwelijk ideaalbeeld dat tot ver in de twintigste eeuw overeind bleef. De ideale vrouw baarde kinderen, was mooi, bescheiden, passief, inhuizig en kuis. Afwijkende vrouwen die zich wél in het openbaar uitspraken, macht uitoefenden of tegendraads dachten, figureerden in mythes, literatuur en op het toneel als afschrikwekkende antihelden en werden niet serieus genomen. Zo ontstond de indruk dat zij aan de zijlijn van de geschiedenis stond en niet echt met hem meedeed.

Modern onderzoek laat een verrassend nieuw vrouwbeeld zien. In de oertijd ging een vrouw ook op jacht en verzorgde ze de kinderen samen met haar man. Middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen hadden wel degelijk rechten en die lieten ze gelden ook. Gevreesde en verguisde koninginnen als Agrippina in de Oudheid, of de Franse Catharina de’ Medici in de zestiende eeuw, waren vrouwen met scherp politiek inzicht en grote bestuurlijke kwaliteiten.

Zij in de geschiedenis toont aan de hand van kleurrijke vrouwen als Anna van Saksen, Aletta Jacobs, Oriana Fallaci, Hedy d’Ancona en Angela Merkel dat vrouwen net zo’n stempel drukken op de geschiedenis als mannen – al is hun inbreng niet altijd op waarde geschat.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt in oktober 2019.

Over de auteur(s)

Alies Pegtel is historica en journalist. Zij publiceert in Historisch NieuwsbladMaartenOpzij en Margriet en schreef biografieën van Neelie Kroes en Haya van Someren-Downer. In 2018 verscheen Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs.

Extra informatie

Titel

Zij in de geschiedenis

Subtitel

Wat mannen nooit vertelden… en u altijd wel had willen weten

Auteur

Alies Pegtel

Omvang

128

Formaat

11,0 x 17,5

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494527

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!