9789462491878f

Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije • Van fauvisme tot surrealisme, door Joël Cahen (red.)

 29,95

De Hongaarse avant-garde speelde een grote rol in de ontwikkeling van het modernisme aan het begin van de twintigste eeuw. De kunstenaars die tot deze groep behoorden waren voor het merendeel van joodse komaf. Hun Hongaarse namen waren Margit Anna, Endre Bálint, Béla Bán, Róbert Berény, Dezső Czigány, Béla Czóbel, Vilmos Huszár, Béla Kádár, Ödön Márffy, László Moholy-Nagy, Lili Ország, Vilmos Perlrott Csaba, Lajos Tihanyi, Júlia Vajda, Lajos Vajda, Hugó Scheiber, Armand Schönberger, Ernő Schubert en Sándor Ziffer.

Zij stonden onder invloed van kunstbewegingen uit zowel Oost als West. Het kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie. Door hen ontstond een opvallende synthese tussen Oost en West in de zo typische cultuur van Midden-Europa. Zoals Lajos Vajda, een van de negentien kunstenaars van wie werk in dit boek beschreven wordt, het uitdrukte: ‘(…) wij proberen een nieuwe Centraal-Europese Kunst te laten ontstaan, beïnvloed door de twee centra van creativiteit, Rusland en Frankrijk. Daarbij zijn wij in Hongarije voorbestemd om een brugfunctie te vervullen tussen twee typen Europeanen. Wij willen de brug bouwen tussen Oost en West, Noord en Zuid (…).’ Het verhaal van deze kunstenaars draait om de hoop op een betere maatschappij, of die nu voortkwam uit hun jodendom of hun sociale bewogenheid. Dit rijk geïllustreerde boek laat zien dat die hoop tot uitdrukking is gekomen in de krachtige, indrukwekkende kunstwerken uit die periode.

Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije gaat in op de vraag hoe deze kunstenaars zichzelf op doorslaggevende momenten in de geschiedenis van hun land definieerden en identificeerden onder wisselende politieke regimes en onder een toenemend antisemitisme. Tijdens hun leven en werk werden anti-joodse wetten ingevoerd en vond de Holocaust plaats. Vele jonge talenten werden vermoord. Een paar avant-gardisten, waaronder Margit Anna en Júlia Vajda, sloegen kort na de oorlog met de ‘Europese School’ een nieuwe richting in. Hun doel was om na de verschrikkingen en verliezen van de Holocaust hun culturele oriëntatie opnieuw als inherent Europees te definiëren.

Joodse avant-gardekunstenaars in Hongarije verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling die in het voorjaar 2017 in het Joods Historisch Museum Amsterdam te zien is.

Over de auteur(s)

Geschreven door Judit Boros (Hongaarse kunsthistorica), Krisztina Passuth (Hongaarse kunsthistorica), Radu Stern (Zwitserse kunsthistoricus) en Edward van Voolen (Nederlandse kunsthistoricus) onder de redactie van Joël Cahen.

Extra informatie

Titel

Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije

Subtitel

Van fauvisme tot surrealisme

Auteur

Joël Cahen (red.)

Omvang

160

Formaat

22,5 x 27,0

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462491878

Gewicht 0.788 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!