9789057306815f.jpg

Atlantisch Avontuur • De Lage Landen, Frankrijk en de expansie naar het Westen, 1500–1800, door Emmer, Den Heijer & Sicking

 54,50

In de loop van de 16de eeuw begon Europa met de exploitatie van gebieden rond de Atlantische oceaan. Anders dan in Azië moesten Europeanen de productie van exportgoederen daar veelal zelf ter hand nemen. In de Nieuwe Wereld kampten zij echter met een tekort aan arbeidskrachten. Indianen stierven als vliegen aan de ziekten die de schepen meebrachten.

In Afrika was mankracht genoeg, maar daar hadden de Europeanen geen macht, omdat zij zelf niet bestand bleken tegen inheemse ziekten. Deze paradox was zeer bepalend voor de ontwikkeling van de Atlantische economie tussen 1500 en 1800.

Van West-Afrika, Brazilië en de Caribische eilanden tot aan de oostkust van Noord-Amerika namen de Lage Landen actief deel aan de productie van en de handel in onder meer tabak, parels, bont, tropisch hout en slaven. De kolonisatie lieten zij echter over aan Engelsen, Portugezen en Spanjaarden. In de Atlantische economie waren Frankrijk en Nederland de minder sterke, en daarom op elkaar aangewezen partijen. Zo waren Hollandse, Zeeuwse en Vlaamse schepen nodig voor het vervoer van suiker en koffie van de Franse Caribische plantages naar La Rochelle, Bordeaux en Marseille.

In Atlantisch Avontuur wordt voor het eerst aandacht besteed aan deze economische verwevenheid, evenals aan de Atlantisch handelscontacten die Hugenoten en Portugese Joden – op hun vlucht voor geloofsvervolging – meenamen naar de Lage Landen.

Over de auteur(s)

Deze uitgave, onder redactie van Piet Emmer, Henk den Heijer en Louis Sicking, bevat bijdragen van een keur aan Nederlandse en Franse deskundigen op het gebied van de Atlantische maritieme geschiedenis.

Extra informatie

Titel

Atlantisch Avontuur

Subtitel

De Lage Landen, Frankrijk en de expansie naar het Westen, 1500–1800

Auteur

Piet Emmer e.a.

Omvang

256 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057306815

Gewicht 1.47 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!