9789057309007f.jpg

Indische brieven • Een bestuursambtenaar in de Buitengewesten, door I. Everts-Kuik & P. Everts

 27,50

Bouwe Kuik was sinds 1921 ambtenaar bij het Binnenlands Bestuur in Nederlands-Indië. Naar eigen voorkeur werkte hij steeds op diverse posten in de zogeheten Buitengewesten, van Atjeh tot Nieuw-Guinea. In 1937 trouwt hij met Riek Teesselink. Zij wonen samen in Borneo (Sintang) en Meulaboh (Atjeh). In 1941 wordt hij aangesteld in Kandangan in Zuidoost-Borneo. Aan zijn carrière en zijn leven komt een einde wanneer hij daar in februari 1942 bij de Japanse inval wordt vermoord. Zijn vrouw en twee jonge kinderen kunnen nog net naar Java ontkomen en brengen de oorlog in interneringskampen door. Pas eind 1945 kan Riek de draad van de correspondentie weer oppakken.

In april 1946 komt zij met haar kinderen berooid in Nederland aan. Bouwe Kuik en zijn vrouw schreven honderden brieven naar familieleden in Nederland, die samen een periode van vijfentwintig jaar bestrijken. Uit die brieven is voor dit boek een selectie gemaakt. Zij beschrijven het veelzijdige werk van een bestuursambtenaar op geïsoleerde buitenposten. Ze gaan over carrièremogelijkheden en financiële zaken, maar ook over hobby’s als bridgen, jagen en vissen en het sociale leven in kleine gemeenschappen.

We lezen ook over de familie in Nederland, over problemen in de communicatie en over cadeaus en pakjes die over en weer worden verzonden. Daarnaast komen in Indische brieven, de veranderingen in Nederland voorbij, zoals de komst van stromend water, elektrisch licht, de auto, de telefoon en de radio. Het boek bevat veel uniek fotomateriaal uit familiebezit.

Over de auteur(s)

Drs Ineke Everts-Kuik (1938) is een dochter van de schrijvers van de hier gebundelde brieven. Zij is sinds 1992 lid van de Pensioen- en Uitkeringsraad en is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.
Dr. Philip Everts (1938) werkte bij de Universiteit Leiden. Hij publiceerde een reeks boeken over de internationale en buitenlandse politiek en de publieke opinie over internationaal geweldgebruik.

Extra informatie

Titel

Indische brieven

Subtitel

Een bestuursambtenaar in de Buitengewesten

Auteur

Bewerkt en ingeleid door Ineke Everts-Kuik en Philip Everts

Omvang

320 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057309007

Gewicht 0.668 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!