9789057309205f.jpg

De Kunst van het Opvoeden • Beschrijft de historische relatie tussen opvoeding en kunst, door Jack Fila e.a.

 24,95

Hebben opvoeden en kunst met elkaar te maken? Is opvoeden op zichzelf al een kunst? Dit rijk geïllustreerde boek De Kunst van het Opvoeden beschrijft de historische relatie tussen markante opvoedkundige thema’s en de Nederlandse schilder- en schrijfkunst.

Vanaf de Gouden Eeuw verbeelden schilders als Jan Steen, Rembrandt van Rijn en Nicolaes Maes de dan geldende opvoedingsidealen. En samen met de vele moraliserende geschriften, zoals die van Jacob Cats en Hiëronymus van Alphen, zien we hoe beiden een eigen rol vervullen in de opvoeding vanaf de Gouden Eeuw. Ze schetsen een beeld van een ongekende betrokkenheid van de Nederlandse ouder bij de opvoeding.

Door de strengheid en soberheid van het voornamelijk protestantse geloofsdenken in de eeuwen voor ons zou men verwachten dat de schilderijen en geschriften een streng en sober karakter dragen. Niets is minder waar, ze zijn vrolijk, speels, soms zelfs schalks. De moralistische, opvoedkundige boodschap is met een glimlach het huis binnen gebracht en lijkt te zeggen: ‘Kijk hier! Dit ben ik! Dit is mijn familie en zo voeden we op’. En dat is uniek, een bron van herkenning en daarmee tijdloos tegelijk.

Over de auteur(s)

Jack Fila (1955) is scenarioschrijver en programmamaker. Tijdens zijn studie cultuurpsychologie in Nijmegen ontstond zijn interesse in geschiedenis en identiteit. Dit vindt zijn neerslag in het multimediaproject De Kunst van het Opvoeden.
Jeroen J. H. Dekker (1950) is hoogleraar grondslagen van de pedagogiek aan de Universiteit van Groningen. Zijn publicaties gaan over de sociale en culturele geschiedenis van het onderwijs, kinderen in gevaar, de kindertijd en ouderschap. Het project De Kunst van het Opvoeden is geïnspireerd op zijn boek Het Verlangen naar Opvoeden

Extra informatie

Titel

De Kunst van het Opvoeden

Subtitel

Beschrijft de historische relatie tussen opvoeding en kunst

Auteur

Jack Fila, Jeroen Dekker, Yolande Wildschut (red.)

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057309205

Gewicht 0.982 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!