9789057307072f.jpg

De familie Korteling • Kunst en ambacht, door Roel H. Smit-Muller

 27,50

De basis van de artistieke familie Korteling ligt in het schildersbedrijf in de Smedenstraat te Deventer. Daar maakte eigenaar en stamvader Gerhard Korteling sinds 1839 op ambachtelijke wijze verf en paste hij eeuwenoude schildertechnieken toe. Naast zijn werk als decoratie- en rijtuigschilder maakte Gerhard autonome kunstwerken, waarmee hij erin slaagde om kunst en ambacht te integreren. De zonen en kleinzonen, die hem in het schildersbedrijf opvolgden, kampten eveneens met de eeuwige strijd tussen beide kanten van het vak: de kost verdienen of zelfexpressie. Ook zij wisten dit dilemma het hoofd te bieden en produceerden generatie na generatie prachtige schilderwerken met zowel romantische als vroeg-expressionistische aspecten.

De familie Korteling kende bijzonder veel inventieve leden, waarvan enkele zelfs landelijke bekendheid genoten. De rijke oogst aan schilderijen en tekeningen van de maar liefst zeven kunstschilders die de familie voortbracht, wordt in deze uitgave gecompleteerd met scheppingen van andere getalenteerde Kortelingtelgen in de literatuur, architectuur en toegepaste kunst. De familie was nauw betrokken bij maatschappelijke instituten zoals de Deventer Teekenacademie en het Grootburgerschap, die in deze uitgave eveneens belicht worden. Bescheiden als ze waren deden de Kortelingen weinig moeite om hun naam te vestigen.

Deze publicatie zal er echter ongetwijfeld toe bijdragen dat deze familie de erkenning en de plaats in de (kunst)geschiedenis krijgt die haar toekomt.

Over de auteur(s)

Roel H. Smit-Muller is kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis. Op haar naam staan diverse publicaties, waaronder enkele over andere Deventer kunstenaars als Paul Bodifée en Jan Brugge.

Extra informatie

Titel

De familie Korteling

Subtitel

Kunst en ambacht

Auteur

Roel H. Smit-Muller

Omvang

144 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057307072

Gewicht 0.905 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!