9789057307775f

Miraculeus Bewaard • Middeleeuwse Utrechtse relieken op reis: de schat van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal, door Anique de Kruijf

 49,50


Miraculeus Bewaard. Op veilingsites worden regelmatig eigendommen van popsterren en sporthelden aangeboden. De wc-bril van John Lennon, maar ook de rijstkom van Mahatma Gandhi wisselden onlangs voor grof geld van eigenaar. In de middeleeuwen was het niet anders, al waren toen vooral religieuze idolen populair. Voorwerpen of overblijfselen van heiligen – relieken – speelden een cruciale rol in de religieuze beleving van de middeleeuwse gelovige. Er werden wonderdadige krachten aan toegekend en eeuwenlang waren ze een bron van troost en verering.

Tijdens de reformatie kreeg de katholieke religie forse aanvallen te verduren; kerkgebouwen werden ingenomen en kerkschatten werden geroofd of vernietigd. De katholieken zetten zich in om hun tastbare stukjes heiligheid op aarde veilig te stellen. Ze werden geregeld verplaatst en verborgen en zo werden ook relieken toevertrouwd aan de zorg van de – inmiddels oud-katholieke – Gertrudisparochie in Utrecht.

Tot nog toe was de omvang en aard van deze verborgen verzameling relieken vrijwel onbekend. Auteur Anique de Kruijf inventariseerde alle ruim 1700 objecten en reconstrueerde hun herkomst en redding. De collectie bevat materiaal van talloze heiligen en kent een grote variëteit in ouderdom en vorm. De reliekschat overtrof alle verwachtingen, zowel in omvang en samenstelling als in historisch belang. Het mag met recht een mirakel heten dat zoveel kostbare middeleeuwse relieken de tijd van de reformatie hebben overleefd.

Over de auteur(s)

Anique de Kruijf (1981) is kunsthistorica, docent en onderzoekster op het gebied van middeleeuwse devotionele kunst, hagiografie en reliekverering.

Extra informatie

Titel

Miraculeus Bewaard

Subtitel

Middeleeuwse Utrechtse relieken op reis: de schat van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal

Auteur

Anique de Kruijf

Omvang

320

Formaat

17,0 x 24,0

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789057307775

Gewicht 0.638 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!