9789057309113f

Vriend aan het front • Bericht uit de loopgraven, door Walter Flex

 17,50

Tot een van de opmerkelijkste literaire erfenissen van de Eerste Wereldoorlog behoort Der Wanderer zwischen beiden Welten (1916) dat nu voor het eerst in het Nederlands verschijnt. De dichter en oorlogsvrijwilliger Walter Flex beschrijft in deze autobiografische novelle zijn vriendschap met Ernst Wurche, een theologiestudent die over oorlog, opoffering en Deutschtum en ‘de nieuwe mens’ al even verheven opvattingen koestert als de schrijver zelf.

Vriend aan het front is een ode aan zijn vriend die in augustus 1915 aan het oostelijk front in de loopgraven is omgekomen. Het biedt een verrassend, verhelderend beeld van de gemoedstoestand waarmee honderdduizenden Duitse jongeren ten strijde trokken. Door de vroegtijdige dood van de auteur in 1917 stond de novelle symbool voor de versmelting van de literatuur met het ‘echte’ leven, wat het werk zijn stormachtige doorbraak bezorgde. Het werd een houvast voor de frontsoldaat en na de oorlog werd het een cultboek van de jonge generatie, waarvan er meer dan 700 000 exemplaren werden verkocht.

Deze uitgave wordt voorzien van een historisch nawoord van Frits Boterman waarin de Kriegsbegeisterung die zich na 1870 van het verenigde Duitsland meester maakte, nader wordt beschouwd.

Over de auteur(s)

Walter Flex (1887-1917) publiceerde een tiental bundels met novellen en gedichten voordat hij met dit boek in heel Duitsland beroemd werd.
Vertaald uit het Duits (Der Wanderer zwischen beiden Welten) door Sjoerd Bronsgeest

Extra informatie

Titel

Vriend aan het front

Subtitel

Bericht uit de loopgraven

Auteur

Walter Flex

Omvang

128

Formaat

12,5 x 20,0

Illustrering

niet geïllustreerd

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789057309113

Gewicht 0.22 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!