9789057309410f

Hoogtij (luxe) • Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak, door onder redactie van Sjoerd de Meer

 49,95

De belangstelling voor de geschiedenis van ons eigen land, stad of familie is zeer groot. Wij willen weten wie we zijn en hoe we dat zijn geworden. Meer dan ooit lijkt het ongrijpbare begrip ‘identiteit’ op diverse niveaus aandacht te genieten. Genealogische verenigingen floreren door de populariteit van familiegebonden onderzoek. Op nationaal niveau lijkt eveneens sprake te zijn van toenemende belangstelling voor enerzijds het ‘typisch Nederlandse’ en anderzijds de rol van dat typische Nederlandse in een bredere internationale context.

Nederland is een waterland. Maritieme activiteiten zijn altijd van groot belang geweest voor de Nederlandse economie, maar ook in cultureel opzicht – in gebruiken, uitdrukkingen, aspecten van het dagelijks leven – heeft de scheepvaart tastbare sporen achtergelaten.

Conservatoren van Het Scheepvaartmuseum en Maritiem Museum Rotterdam behandelen in deze bundel voorbeelden van maritieme feesten en vermaak aan de wal en op zee. Aan bod komen ondermeer de feestelijke opening van het Noordzeekanaal in 1874, de feesten rondom onze zeeheld Michiel De Ruyter, de feestelijkheden rond een tewaterlating, en ook het vermaak van bemanningsleden en passagiers aan boord. In hoeverre zijn deze feesten en dit vermaak typisch Nederlands? En zegt dat typisch Nederlandse dan ook iets over de Nederlandse volksaard?

Hoogtij (luxe) verscheen als jaarboek 2013 uit de serie Jaarboek Maritieme Musea Nederland.

Over de auteur(s)

Sjoerd de Meer (1958) is als conservator verbonden aan het Maritiem Museum Rotterdam.
Joost C.A. Schokkenbroek (1961) is hoofdconservator Wetenschapsprogramma’s bij Het Scheepvaartmuseum en hoogleraar Maritieme Geschiedenis en Maritiem Erfgoed aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Extra informatie

Titel

Hoogtij (luxe)

Subtitel

Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak

Auteur

onder redactie van Sjoerd de Meer

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

niet geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden

Serie

Jaarboek Maritieme Musea Nederland

ISBN

9789057309410

Gewicht 0.882 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!