9789057309403f.jpg

Hoogtij • Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak, door De Meer & Schokkenbroek

 27,50

De belangstelling voor de geschiedenis van ons eigen land, stad of familie is zeer groot. Wij willen weten wie we zijn en hoe we dat zijn geworden. Meer dan ooit lijkt het ongrijpbare begrip ‘identiteit’ op diverse niveaus aandacht te genieten. Genealogische verenigingen floreren door de populariteit van familiegebonden onderzoek. Op nationaal niveau lijkt eveneens sprake te zijn van toenemende belangstelling voor enerzijds het ‘typisch Nederlandse’ en anderzijds de rol van dat typische Nederlandse in een bredere internationale context.

Nederland is een waterland. Maritieme activiteiten zijn altijd van groot belang geweest voor de Nederlandse economie, maar ook in cultureel opzicht – in gebruiken, uitdrukkingen, aspecten van het dagelijks leven – heeft de scheepvaart tastbare sporen achtergelaten.

Conservatoren van Het Scheepvaartmuseum en Maritiem Museum Rotterdam behandelen in deze bundel voorbeelden van maritieme feesten en vermaak aan de wal en op zee. Aan bod komen ondermeer de feestelijke opening van het Noordzeekanaal in 1874, de feesten rondom onze zeeheld Michiel De Ruyter, de feestelijkheden rond een tewaterlating, en ook het vermaak van bemanningsleden en passagiers aan boord. In hoeverre zijn deze feesten en dit vermaak typisch Nederlands? En zegt dat typisch Nederlandse dan ook iets over de Nederlandse volksaard?

Hoogtij verscheen als jaarboek 2013 uit de serie Jaarboek Maritieme Musea Nederland.

Over de serie
De titels in deze serie zijn tot stand gekomen in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en het Maritiem Museum te Rotterdam.

Over de auteur(s)

Sjoerd de Meer (1958) is als conservator verbonden aan het Maritiem Museum Rotterdam.
Joost C.A. Schokkenbroek (1961) is hoofdconservator Wetenschapsprogramma’s bij Het Scheepvaartmuseum en hoogleraar Maritieme Geschiedenis en Maritiem Erfgoed aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Extra informatie

Titel

Hoogtij

Subtitel

Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak

Auteur

onder redactie van Sjoerd de Meer en Joost Schokkenbroek

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,0 x 28,0

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

Serie

Jaarboek Maritieme Musea Nederland

ISBN

9789057309403

Gewicht 0.63 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!