9789057308697f.jpg

Noordzee • Nederlandse kustcultuur in woord en beeld, door Schokkenbroek & Brand

 27,50

Van de Eemshaven in Groningen tot aan Het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen telt Nederland ruim 450 kilometer Noordzeekust. Het landschap langs de kust is verrassend en veelsoortig. Het varieert van brede zandstranden, hoge duinen, kunstmatige zeeweringen en rivierdelta’s tot havenmondingen. Net zo afwisselend zijn de activiteiten die mensen al eeuwenlang aan de kust ontplooien.

Boezemden de zee en de kust aanvankelijk angst in en waren het voornamelijk de werkterreinen van vissers, later trok de kust ook andere mensen aan en werd het naast een economische factor een belangrijke plek voor recreatie. Als maar even de zon schijnt, trekken de Nederlanders tegenwoordig massaal naar de goudgele stranden waar men bruin hoopt te worden.

Kustcultuur is het onderwerp van dit boek. Boeken waarin de kust en de cultuur – of aspecten daarvan – worden belicht, zijn niet nieuw. Nog niet eerder werd de kust echter benaderd vanuit het standpunt van de maritieme musea van Amsterdam en Rotterdam. De rijke collecties van beide musea vormen daarbij het uitgangspunt. Ruim twintig verschillende bijdragen bieden een caleidoscoop van onderwerpen die de lezer in woord en beeld naar de kust trekken. Deskundige auteurs gaan in op een veelheid van thema’s en kwesties. Zo passeren verschillende Nederlandse kust- en badplaatsen de revue, gaan schrijvers in op de interactie tussen de zee en de kustgemeenschap, en behandelen zij factoren die het maritieme landschap bepalen.

Noordzee verscheen als jaarboek 2012 uit de serie Jaarboek Maritieme Musea Nederland.

Over de serie
De titels in deze serie zijn tot stand gekomen in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en het Maritiem Museum te Rotterdam.

Over de auteur(s)

Dr. J.C.A. Schokkenbroek (1961) is hoofdconservator van Het Scheep-vaartmuseum te Amsterdam. Drs Ron Brand (1960) is conservator van het Maritiem Museum Rotterdam. Beiden publiceren regelmatig over de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Extra informatie

Titel

Noordzee

Subtitel

Nederlandse kustcultuur in woord en beeld

Auteur

onder redactie Joost Schokkenbroek en Ron Brand

Omvang

128 pagina’s

Formaat

22,0 x 28,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

Serie

Jaarboek Maritieme Musea Nederland

ISBN

9789057308697

Gewicht 0.63 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!