9789057305696f.jpg

Harpoeniers en robbenjagers • Nederlandse walvisvaart en zeehondenjacht in de 19de eeuw , door Joost C.A. Schokkenbroek

 32,50

Over Nederlandse walvisvaart in de 17de en 18de eeuw is veel gepubliceerd, net als over de grootschalige ontwikkelingen in de 20ste eeuw. Maar over de daartussen liggende periode is nog bijzonder weinig geschreven. Joost Schokkenbroek deed uitvoerig onderzoek naar walvisvaart en zeehondenjacht in de 19de eeuw; het onderwerp waarop hij onlangs promoveerde. Rond 1800 was deze eens zo belangrijke bedrijfstak vrijwel stilgelegd door concurrentie en oorlogen.

Gestimuleerd door het uitgebreide subsidiesysteem dat Koning-Koopman Willem I instelde, wendden 19de-eeuwse walvisvaarders de steven niet alleen naar de Noordelijke IJszee, maar korte tijd ook naar de wateren rond Nederlands-Indië, Australië en de Stille Oceaan. Van Amsterdam, Rotterdam en Harlingen was verrassend genoeg de laatste stad het belangrijkste vangstcentrum. Ondanks de overheidssteun bereikte de bedrijfstak nooit meer de omvang van de glorietijd. Purmerend zorgde nog voor een korte opleving, maar na 1885 was het tot 1946 gedaan met de Nederlandse deelname.

In Harpoeniers en robbenjagers heeft Schokkenbroek behalve voor de sociaal-economische aspecten ook veel oog voor de mens achter het bedrijf, reders én bemanningen. Hij schrijft over hun herkomst en opleidingsniveau, het leven aan boord en de vangstpraktijk. Hij belicht successen en catastrofes, het menselijk falen, maar ook de soms heroïsche strijd die walvisvaarders met zichzelf of met de walvis moesten leveren.

Over de auteur(s)

Dr. J.C.A. Schokkenbroek (1961) is werkzaam bij het Nederlands Scheepvaartmuseum. Hij publiceert veelvuldig over de Nederlandse maritieme geschiedenis, met name over admiraliteiten, VOC en walvisvaart.

Extra informatie

Titel

Harpoeniers en robbenjagers

Subtitel

Nederlandse walvisvaart en zeehondenjacht in de 19de eeuw

Auteur

Joost C.A. Schokkenbroek

Omvang

256 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0 cm

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057305696

Gewicht 0.596 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!