9789057304255f

Royal Music Machines (luxe editie) • Vijf eeuwen vorstelijk vermaak, door Haspels

 79,95

Royal Music Machines (luxe ditie) biedt een overzicht in woord en beeld van ruim 50 spectaculaire historische muziekautomaten met koninklijk cachet, afkomstig uit onder andere het Louvre, het Metropolitan Museum, de Hermitage, en Paleis het Loo.

Unieke stukken passeren de revue, bijeengebracht uit de verzamelingen van de Habsburgers, de Romanovs, de Bourbons, de Esterházy’s en de Oranjes. Automaten van wereldfaam, zoals de 240 jaar oude Musicienne, de wonderautomaat van Jaquet-Droz, en de Joueuse de Tympanon, vervaardigd voor koningin Marie-Antoinette van Frankrijk. De koets met ingebouwd zelfspelend orgel, die voor tsarina Catharina II van Rusland werd gebouwd, maar ook het in 1585 voor Rudolf II van Habsburg vervaardigde zilveren schip, dat op een feestdis plotseling op één van de gasten afkwam en met begeleidende trompetmuziek zijn miniatuurkanonnen afvuurde. En de klok die koningin Wilhelmina in 1917 liet maken ter gelegenheid van de achtste verjaardag van het prin-sesje Juliana, met een complexe automatenscène van het beleg van Den Briel, begeleid door het bellenspeelwerk met het toepasselijke lied ‘In naam van Oranje doe open de poort’.

In vijf inleidingen komen de historische, sociale, technische en musicologische aspecten van de muziekautomaten tot in detail aan bod. De uitgave bevat bovendien een keur aan muziek-transcripties, een verklarende lijst van technische termen en een uitvoerige bibliografie.

Over de auteur(s)

Musicoloog dr. J.J.L. Haspels (1940) was tot 2005 directeur-conservator van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht.

Extra informatie

Titel

Royal Music Machines (luxe editie)

Subtitel

Vijf eeuwen vorstelijk vermaak

Auteur

Haspels

Omvang

288 pagina’s

Formaat

24,3 x 30,6

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057304255

Gewicht 2.008 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!