9789462494893f

Max Blokzijl • Opkomst en ondergang van een journalist, door Kees Schaepman

 24,99

Journalist, radiomaker en NSB’er Max Blokzijl (1884-1946) was na de bevrijding van Nederland de eerste die terechtstond voor een ‘Bijzonder Gerechtshof’. Hij had geen bloed aan zijn handen – het waren zijn eigen woorden die hem ten laste werden gelegd.

Blokzijl leefde als een getalenteerd zondagskind. Hij vierde triomfen als begeleider van Jean-Louis Pisuisse, de ‘Vader van het Nederlandse Cabaret’, was tijdens de Eerste Wereldoorlog frontverslaggever, werd correspondent in Berlijn voor het Algemeen Handelsblad, en was overal bij in de woelige, spannende jaren van de Weimar Republiek.

Hij was een patriot met liberale opvattingen en een afkeer van geweld, maar ontwikkelde zich in de jaren dertig tot een volbloed nationaalsocialist, inclusief het bijbehorende antisemitisme. Na de capitulatie van het Nederlandse leger keerde Blokzijl terug naar Nederland en hield voor de radio causerieën waarin hij commentaar leverde op zaken als de bezetting, de strijd tegen het communisme en de betekenis van Hitler.

Voerde Max Blokzijl daarmee propaganda in dienst van de bezetter, of gaf hij alleen zijn mening? Toen Blokzijl na de bevrijding terecht stond, had de aanklager daar geen twijfels over: Blokzijl was de stem van de duivel geweest, die trachtte het geloof van het Nederlandse volk aan het wankelen te brengen.

In het vroege voorjaar van 1946 stond Blokzijl voor het vuurpeloton. Eén keer in zijn leven had het zondagskind domweg pech. Andere collaborateurs, die later voor ernstigere feiten werden veroordeeld, kwamen er lichter vanaf.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt oktober 2020.

Over de auteur(s)

Kees Schaepman versloeg voor Vrij Nederland en de VPRO conflicten in Latijns-Amerika, Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de Balkan. Bij Walburg Pers verschenen eerder van zijn hand onder andere Mag ik mijn fiets terug? en Halabja.

Extra informatie

Titel

Max Blokzijl

Subtitel

Opkomst en ondergang van een journalist

Auteur

Kees Schaepman

Omvang

256

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494893

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!