9789462494725f

Een stille held beschrijft het leven van Garrelt van Borssum Buisman (1915- 1991), een Nederlandse Cavalerie-officier die in de Meidagen van 1940 op de Grebbeberg vocht. Hij zag kans om in 1942 uit Nederland weg te komen en bereikte via Frankrijk, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada Groot- Brittannië.

Opgeleid tot geheim agent werd hij in bezet Nederland gedropt. Hij leidde een groep verzetsmensen die zorgde voor het radiocontact tussen het verzet in Nederland en de regering in Londen. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld door de bezetter, maar wist te ontsnappen door in Duitsland uit een rijdende trein te springen.

Na de bevrijding werd hij benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Hij werkte in de jaren van de Koude Oorlog in een van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De biografie biedt ook een zeer compleet inzicht in het functioneren van het verzet in Nederland en de vele problemen en tegenslagen die daarbij werden ervaren alsook in de conclusies die daaruit werden getrokken. Daardoor is zij voor geïnteresseerden in deze aspecten van onze geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog en in de Koude Oorlog zeer de moeite waard.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt 15 april 2020.

Over de auteur(s)

Chris de Bouter (1937) studeerde economie in Rotterdam. Na de School Reserve Officieren der Cavalerie diende hij als pelotonscommandant bij een tankbataljon. Hij werkte bij de Kamers van Koophandel en bij fabrieken in Rotterdam en Den Haag en het Ministerie van Economische Zaken.

Extra informatie

Titel

Een stille held

Subtitel

Garrelt van Borssum Buisman- meer dan een verzetsman

Auteur

Chris de Bouter

Omvang

256

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494725

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!